Voćni ražnjići s pireom od malina i narandži
Sastojci:
1/2 ananasa
2 banane
2 kruške
4 smokve
2 breskve
limun
šećer
Pire:
250 g malina
naribana kora i sok od 1/2 naranče
1,5 kašika šećera
Priprema:
Izmiksajte sastojke za pire i ostavite sa strane. Rešetke roštilja namastite. Sve voće narežite na manje komade pa ih naizmjenično nanižite na štapiće. Pokapajte limunovim sokom i pospite s malo šećera pa pecite tri minute.
Pijane banane
Sastojci:
2 banane
2 kašike šećera
2 kašike cimeta
2 kašike meda
kašika likera od višnje
orasi za posipanje
Priprema:
Prerežite banane s korom po dužini pa još po širini da dobijete četiri komada. U zdjelici pomiješajte šećer s cimetom. Prelijte polovice banana medom i likerom te pospite mješavinom šećera i cimeta. Ostavite da se marinira pet minuta. Stavite banane na roštilj prerezanom stranom prema dolje. Pecite dvije minute, nakon toga ih okrenite i pecite još pet minuta ili dok se kora ne počne odvajati od banane. Pospite orasima i poslužite. (24sata.hr)