Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Isprobajte deserte s roštilja: Voćni ražnjići i pijane banane

Preuzmite sliku

Voćni ražnjići s pireom od malina i narandži

Sastojci: 

1/2 ananasa
2 banane
2 kruške
4 smokve
2 breskve
limun
šećer

Pire:

250 g malina
naribana kora i sok od 1/2 naranče
1,5 kašika šećera

Priprema: 

Izmiksajte sastojke za pire i ostavite sa strane. Rešetke roštilja namastite. Sve voće narežite na manje komade pa ih naizmjenično nanižite na štapiće. Pokapajte limunovim sokom i pospite s malo šećera pa pecite tri minute.

  • Pijane banane

    Sastojci: 

    2 banane
    2 kašike šećera
    2 kašike cimeta
    2 kašike meda
    kašika likera od višnje
    orasi za posipanje

    Priprema: 

    Prerežite banane s korom po dužini pa još po širini da dobijete četiri komada. U zdjelici pomiješajte šećer s cimetom. Prelijte polovice banana medom i likerom te pospite mješavinom šećera i cimeta. Ostavite da se marinira pet minuta. Stavite banane na roštilj prerezanom stranom prema dolje. Pecite dvije minute, nakon toga ih okrenite i pecite još pet minuta ili dok se kora ne počne odvajati od banane. Pospite orasima i poslužite. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,