Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Indijanski hljeb: Jednostavni recept koji je oduševio i Jamieja Olivera

Slavni chef Jamie Oliver donosi recept za fine lepine koje se mogu pržiti u ulju, peći na roštilju ili u tavi…

Navajo hljeb jedan je recepata koji se najviše upisuje u tražilice diljem SAD-a otkako je započela izolacija, kako zbog okusa, tako i zbog toga što se jednostavno priprema i ne traži puno sastojaka.

Taj je prženi hljeb duboko je ukorijenjen u tradiciji jednog od najvećih indijanskih naroda sjeverno od Meksika – Navajo. Njihov hljeb slavni chef Jamie Oliver opisuje kao križanca između indijskog naana i meksičkih tortilja, koji se jede u svako doba dana. Jedu se slatke ili slane, bilo posipane šećerom ili u kombinaciji s mesom i povrćem, prenosi punkufer.hr.

Recept Jamieja Olivera za Navajo kruh

Sastojci: 

600 g oštrog brašna
2 kašike praška za pecivo
6 kašika maslinova ulja
1 kašičica soli

Prema želji suhi začini: majčina dušica, origano, bosiljak…

Priprema:

1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i začinsko bilje (ako ga koristite). U sredinu ulijte maslinovo ulje i oko 150 ml mlake vode. Promiješajte i dodajte još vode prema potrebi.

2. Mijesite tijesto 5 do 10 minuta pa ga prebacite u posudu i pospite s malo brašna i ostavite da se odmori.

3. Podijelite tijesto u 10 loptica pa namastite ruke i pritisnite ih dlanovima kako biste ih spljoštili i razvucite ih prstima. Pecite ih u vrućem ulju, kratko sa svake strane dok se ne zarumeni. Ispeći ih možete i na roštilju ili tavi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje