Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Idealne krofne za desert ili užinu po receptu bh. foodblogger-a

Preuzmite sliku

Bh. foodblogger Hajrudin Šišić (Harry Cooper) na svom Instagram profilu podijelio je recept za pripremu ukusnih krofni.

Sastojci:  500 grama brašna, dva jaja, pola pakovanja suhog kvasca/germe, dvije kašike šećera, 250 mililitara mlijeka, 50 mililitara ulja i prstohvat soli.

Priprema: U mlako mlijeko dodajte šećer i kvasac, promiješajte i sačekajte 5-6 minuta. Potom umijesite s brašnom, jajima i uljem u glatko tijesto. Ostavite tijesto na toplom da miruje jedan sat. Nakon toga izvaljajte tijesto tako da bude debljine jedan centimetar, pa čašom/kalupom napravite željeni oblik krofne.

Ostavite krofne da miruju pet minuta, a u međuvremenu zagrijte ulje (ne previše, jer bi krofne mogle izgorjeti s vana prije nego se ispeku iznutra). Peći svaku krofnu po minut-dva s obje strane. Zatim ih izvadite na papir/ubrus kako bi se riješili viška ulja. Krofne možete dekorisati šećerom u prahu i puniti po želji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,