Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Idealan za lijene hladne dane: Recept za najjednostavniji kolač s jabukama

Preuzmite sliku

Za pripremu ove poslastice potrebno je uložiti jako malo truda i još manje novca, budući da sve potrebne namirnice vjerojatno već imate u kuhinji. Galette s jabukama je neodoljiv u svojoj jednostavnosti, a ako vam dosadi u kombinaciji s jabukama, uvijek ga možete zamijeniti s nekim drugim voćem.

Galette s jabukama lakoćom će napraviti i potpuni početnik u kuhinji ukoliko kupi gotovo prhko tijesto. No, zaista nije teško napraviti ga od ‘nule’, piše tportal.hr.

Potrebni sastojci:

Za tijesto:

180 g brašna
2 velike kašike šećera
¼ čajne kašike soli
110 g hladnog maslaca nasjeckanog na komadiće
¼ šolje kiselog vrhnja
Kašika hladne vode

Za nadjev:

malo cimeta, naribane limunove korice
75 g smeđeg šećera
3 veće jabuke ili 4 srednje jabuke, oguljene i narezane na tanke kriške
veliki žumanjak izmiješan s velikom kašikom hladne vode
šećer u prahu za posipanje
po želji kolač možete posuti nasjeckanim lješnjacima, bademima ili orasima

  • Priprema:

    Izmiješajte suhe sastojke, brašno, šećer i sol, dodajte im ohlađeni narezani maslac, kiselo vrhnje i vodu te sve zajedno kratko zamijesite i zamotajte u prozirnu plastičnu foliju pa stavite u frižider na minimalno sat vremena.

    Rernu zagrijte na 200°C . Lim u kojem ćete peći kolač obložite papirom za pečenje.

    Pripremljeno tijesto lagano razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi kako biste dobili okruglasti oblik veličine otprilike 30 centimetara te ga prebacite na papir za pečenje.

  • U zdjeli izmiješajte šećer i cimet. Narezane jabuke posložite u središte tijesta, a četiri centimetra od ruba neka ostanu prazna. Pospite ih šećerom, naribanom koricom limuna i cimetom te zarolajte krajeve prema unutra. Razmućenim žumanjkom premažite rub i pospite s malo šećera.

    Po želji kolač možete posuti nasjeckanim lješnjacima, bademima ili orasima.

    Galette se treba peći oko 45 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju, a jabuke omekšaju.

    Kad se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,