Srijeda, 1. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Idealan ručak: Piletina punjena špinatom i sirom

Preuzmite sliku

Popularno

Ako još uvijek razmišljate šta za ručak, onda je punjena piletina idealan recepet za vikend.

Sastojci: 4 pileća filea ,4 kašike sitnog sira ili tvrđeg krem sira, 8 listova pileće šunke, po 2 na jedan komad mesa, nekoliko svježih šampinjona, otprilike po 2 krupnija na jedan komad mesa, 200 gr špinata, suhi začin, so i biber

Priprema: Svaki file presjeći na pola ali ne do kraja pa posolite i pobiberite. Čekićem za meso malo “istucite” deblje dijelove, ali ne previše da se ne bi raspalo. Špinat pomješajte sa sitnim sirom i posolite. Na jedan kraj stavite dva lista pileće šunke, preko punu kašiku smjese sa špinatom i sirom. Prebaciti drugu stranu pa pričvrstiti čačkalicama, piše domacirecepti.net.

Kada pričvrstite čačkalicama ugurajte krupnije isječene šampinjone. Uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni. U vatrostalnu ili keramičku tepsiju usuti 50 ml ulja pa poslagati punjene filete. Okolo možete, ukoliko ima mjesta na pola pečenja dodajte cijele šampinjone. Biće preukusni. U jednu šoljicu staviti jaje pa izbaciti pola bjelanceta a ostatak umutiti sa malo suhog začina, toj masi dodati kašiku smjese špinata i sira i sve umutiti.

Premazati filete i posuti mrvicama od hljeba. Opet malo nakapati jaja preko mrvica i opet posuti. Staviti punjene filete da se peku. Peći sat vremena, možda i malo duže zavisno od rerne. Prije posluženja izvaditi čačkalice i poslužiti toplo. Ukoliko vam se ispeče dosta ranije, prije posluženja, isključite rernu i prekrijte sve alu folijom. Tako će sve ostati dosta dugo toplo, a neće se sušiti.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,