Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Idealan desert: Švedski kolač s bademima

Popularno

Toscakaka je tradicionalna švedska torta koja se sastoji od laganog, sočnog biskvita od vanilije, a preliven je glazurom od guste, hrskave, karamele s bademima.

Ovaj kolač je iznimno ukusan uz kafu, ali jednako dobro ide i kada je topao uz malo sladoleda od vanilije, prenosi 24sata.hr.

Recept za švedski kolač s bademima:

Biskvit:

75 ml punomasnog mlijeka pomiješati sa 1/2 kašike soka od limuna ili 75 ml jogurta
75 grama (1/4 šolje + 1 kašika) neslanog maslaca
3 jajeta
150 grama (3/4 šolje) šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
150 grama brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice morske soli

Preljev od karamele:

150 grama nasjeckanih badema
125 grama neslanog maslaca
125 grama smeđeg šećera
50 ml punomasnog mlijeka
1/2 kašičice ekstrakta vanilije

  • Priprema:

    Zagrijte rernu na 160°C, podmažite kalup za tortu maslacem ili stavite papir za pečenje. Bademe rasporedite na kalup i pecite ih u rerni 5-10 minuta dok ne poprime zlatnu boju, a zatim ih ostavite na stranu. Pažljivo ih promatrajte dok se peku, jer mogu brzo izgorjeti. U tavi otopite maslac za tortu, prelijte ga u posudu i ostavite da se malo ohladi.

    Umutite mikserom jaja, šećer i ekstrakt vanilije u velikoj posudi dok ne nastane blijeda, gusta i kremasta smjesa. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, a zatim 1/3 brašna prosijajte preko smjese od jaja, pažljivo umiješajte velikom metalnom kašikom ili lopaticom. Zatim ulijte pola količine mlijeka, pa drugu trećinu brašna, te ostatak mlijeka, zatim posljednji dio brašna i na kraju rastopljeni maslac. Budite vrlo nježni kada miješate kako biste sačuvali što veći volumen.

    Pažljivo izlijte tijesto u pripremljeni lim i kolač pecite u sredini rerne 25-30 minuta, dok ne postane zlatne boje i čvrst na dodir. Čačkalica iz biskvita treba izaći čista. Dok je torta već u rerni oko 15 minuta, počnite pripremati preljev. Stavite sve sastojke za preljev u tavu i stavite na srednje jaku vatru, ostavite da proključa, miješajući cijelo vrijeme. Ostaviti da se lagano krčka 3-4 minute dok se malo ne zgusne.

    Izvadite kolač iz rerne i temperaturu povisite na 220°C. Vrući preljev prelijte preko kolača dok je još u kalupu i raširite ga u ravnomjerni sloj. Stavite tortu u rernu i pecite još 5-10 minuta, dok preljev ne postane hrskav i zlatno smeđe boje.

  • Ostavite ga nekoliko minuta da se ohladi u kalupu, a zatim krenite rezati nožem oko rubova da preljev odvojite od lima. Ne ostavljajte ga predugo prije nego što to napravite ili će se preljev previše stvrdnuti. Tortu nježno izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi na žičanom postolju, piše Domestic Gothess(Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,