Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrskavi krompiri iz tave s češnjakom i peršunom

Preuzmite sliku

Pečeni krompir odličan je prilog mesnim jelima ili onima od ribe, a uz odgovarajuću salatu može se pretvoriti i u glavno jelo kojemu neće niko odoljeti.

Ovo je španski tradicionalni recept za dvostruku termičku obradu krompira. Za njegovu pripremu najbolje je iskoristiti krompir bogat škrobom, jer će takav krompir ponuditi najviše okusa.

Sastojci za 4 do 6 osoba: 1,5 kg krompira, 70 g svježeg peršuna , 2 veća češnja češnjaka, 70 ml maslinova ulja, 2 kašike maslaca, 1 manji limun, sol i papar po želji

Priprema: Ogulite i očistite krompire, pa ih narežite na kocke jednake veličine. Stavite ih kuhati u veliki lonac s hladnom vodom. Dobro posolite vodu i na umjereno visokoj temperaturi pustite da zavrije. Kuhajte ih oko 20 do 25 minuta dok ne omekšaju. U maloj zdjeli pomiješajte nasjeckani peršun i češnjak. Ocijedite vodu od kuhanog krumpira i dobro ih posušite.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte krompire te ih povremeno protresite. Krompire pecite oko pet minuta dok korica ne postane zlatno-smeđa i hrskava. U krompire dodajte kombinaciju češnjaka i peršuna, dobro promiješajte da se sljube okusi i pustite da aromatiziraju krompire jednu do dvije minute.

Nakon toga dodajte maslac, posolite i popaprite po želji. Kad su krompiri gotovi, preko njih naribajte koricu jednog manjeg limuna. Upotrijebite nešpricani i organski uzgojeni limun. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,