Za najhrskavije i najsočnije krokete od krompira ne trebate otrčati u omiljeni restoran, već pročitati ovaj recept i upaliti šporet… za njihovu pripremu sve već imate pri ruci!
Pripremite omiljene umake i zdjelu sezonske salate ili uz njih zagrijte gulaš od jučer, slažu se baš sa svime! I ne zaboravite uz njih poslužiti čašu hladnog piva, piše punkufer.hr.
Sastojci:
500 g krompira
150 g glatkog brašna
120 ml mlijeka
2 kašike ribanog parmezana
2 jaja (jedno u tijesto, jedno za prženje)
30 g maslaca
5 g soli
na vrh noža muškatnog oraščića
150 g krušnih mrvica (za prženje)
Priprema:
1. Operite krompire i stavite ga kuhati cijelog. Kuhajte ga oko 25-30 minuta. Ocijedite vodu i ostavite krompir da se kratko ohladi, potom ih ogulite i protisnite kroz prešu ili ih usitnite gnječilicom za krompir.
2. Dodajte sol, muškatni oraščić, parmezan i maslac pa nastavite gnječiti. Dodajte jaje pa sve još kratko izmiješajte. Potom malo po malo dodajte mlijeko, a potom i brašno pa umijesite lijepo podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke.
3. Formirajte krokete, stavite ih na lagano pobrašnjeni pladanj i odložite u frižider na najmanje pola sata.
4. U jednom dubljem tanjiru viljuškom umutite drugo jaje, a u drugi stavite krušne mrvice pa svaki kroket prvo umočite u jaje, a onda uvaljajte u mrvice.
5. U dubljoj tavi zagrijte ulje pa pržite krokete do zlatne boje (oko 2-3 minute). Vadite ih iz ulja i odlažite na tanjur koji ste prekrili papirnatim ubrusima kako bi upili višak masnoće.
6. Poslužite odmah uz omiljene umake i sezonsku salatu ili kao prilog mesnim jelima. (Tuzlanski.ba)