Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrskavi izvana, mekani iznutra: Recept za najfinije krokete od krompira

Preuzmite sliku

Popularno

Za najhrskavije i najsočnije krokete od krompira ne trebate otrčati u omiljeni restoran, već pročitati ovaj recept i upaliti šporet… za njihovu pripremu sve već imate pri ruci!

Pripremite omiljene umake i zdjelu sezonske salate ili uz njih zagrijte gulaš od jučer, slažu se baš sa svime! I ne zaboravite uz njih poslužiti čašu hladnog piva, piše punkufer.hr.

Sastojci:

500 g krompira
150 g glatkog brašna
120 ml mlijeka
2 kašike ribanog parmezana
2 jaja (jedno u tijesto, jedno za prženje)
30 g maslaca
5 g soli
na vrh noža muškatnog oraščića

150 g krušnih mrvica (za prženje)

Priprema:

1. Operite krompire i stavite ga kuhati cijelog. Kuhajte ga oko 25-30 minuta. Ocijedite vodu i ostavite krompir da se kratko ohladi, potom ih ogulite i protisnite kroz prešu ili ih usitnite gnječilicom za krompir.

2. Dodajte sol, muškatni oraščić, parmezan i maslac pa nastavite gnječiti. Dodajte jaje pa sve još kratko izmiješajte. Potom malo po malo dodajte mlijeko, a potom i brašno pa umijesite lijepo podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke.

3. Formirajte krokete, stavite ih na lagano pobrašnjeni pladanj i odložite u frižider na najmanje pola sata.

4. U jednom dubljem tanjiru viljuškom umutite drugo jaje, a u drugi stavite krušne mrvice pa svaki kroket prvo umočite u jaje, a onda uvaljajte u mrvice.

5. U dubljoj tavi zagrijte ulje pa pržite krokete do zlatne boje (oko 2-3 minute). Vadite ih iz ulja i odlažite na tanjur koji ste prekrili papirnatim ubrusima kako bi upili višak masnoće.

6. Poslužite odmah uz omiljene umake i sezonsku salatu ili kao prilog mesnim jelima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,