Pohovani hljeb, poznat i kao francuski tost pripremao se od davnih dana u drevnom Rimu, kada su se kriške umakale u mlijeko – i ponekad jaja prije prženja.
Danas je omiljen širom svijeta, a poslužuje se s voćem, čokoladom, ili u slanim varijantama sa šunkom i sirom.
Najvažnija stvar kod pripreme je odabir odgovarajućeg hljeba, onaj koji je star jedan dan bit će najbolji izbor. Također, kriške ne bi smjele biti previše tanke jer lako možete završiti s gnjecavim neredom. Idealna kriška je debela od 2 do 2,5 cm. Osim tosta ili običnog hljeba možete iskoristi i brioš pecivo. Svježi hljeb prethodno možete osušiti u rerni, na 130 stepeni Celzija, oko 10 minuta.
Sastojci za francuski tost s Nutellom:
4 kriške hljeba
4 kašike Nutelle
1 jaje
1/2 šoljice punomasnog mlijeka
1 kašika šećera
1 kašikica ekstrakta vanilije
1 kašika maslaca
Šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
1. Kriške hljeba namažite Nutellom i spojite ih u sendviče.
2. U plitkoj posudi umutite jaje, mlijeko, šećer i ekstrakt vanilije dok se dobro ne sjedine.
3. Svaki sendvič umočite u jaja s obje strane, kratko pustite da se upiju.
4. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Poprskajte s malo ulja i dodajte maslac. Kada se maslac otopi, dodajte kruh i pecite sa svake strane do zlatno smeđe boje (oko 1-2 minute po strani).
5. Pospite šećerom u prahu i poslužite. (punkufer.hr)