Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gotovo za 10 minuta: Recept za božanstveni francuski tost s Nutellom

Preuzmite sliku

Pohovani hljeb, poznat i kao francuski tost pripremao se od davnih dana u drevnom Rimu, kada su se kriške umakale u mlijeko – i ponekad jaja prije prženja.

Danas je omiljen širom svijeta, a poslužuje se s voćem, čokoladom, ili u slanim varijantama sa šunkom i sirom.

Najvažnija stvar kod pripreme je odabir odgovarajućeg hljeba, onaj koji je star jedan dan bit će najbolji izbor. Također, kriške ne bi smjele biti previše tanke jer lako možete završiti s gnjecavim neredom. Idealna kriška je debela od 2 do 2,5 cm. Osim tosta ili običnog hljeba možete iskoristi i brioš pecivo. Svježi hljeb prethodno možete osušiti u rerni, na 130 stepeni Celzija, oko 10 minuta.

Sastojci za francuski tost s Nutellom:

4 kriške hljeba

4 kašike Nutelle

1 jaje

1/2 šoljice punomasnog mlijeka

1 kašika šećera

1 kašikica ekstrakta vanilije

1 kašika maslaca

Šećer u prahu, za posipanje

  • Priprema:

    1. Kriške hljeba namažite Nutellom i spojite ih u sendviče.

    2. U plitkoj posudi umutite jaje, mlijeko, šećer i ekstrakt vanilije dok se dobro ne sjedine.

    3. Svaki sendvič umočite u jaja s obje strane, kratko pustite da se upiju.

    4. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Poprskajte s malo ulja i dodajte maslac. Kada se maslac otopi, dodajte kruh i pecite sa svake strane do zlatno smeđe boje (oko 1-2 minute po strani).

    5. Pospite šećerom u prahu i poslužite. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,