Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gotov za tren: Brzi cheesecake u čaši bez miksera i pečenja

Preuzmite sliku

Torta ili kolač od sira mnogima je omiljeni ljetni desert osvježavajući, ukusan i, najvažnije, lagane teksture koja ne opterećuje želudac.

Za ovaj desert neće vam trebati mnogo vremena i truda. Lagana priprema, bez miksera i pečenja, samo je potrebna volja.

Podloga ili baza: 50 g integralnog keksa , 25 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi

Krema:  100 g grčkog jogurta, 50 g svježeg krem sira, 75 g slatkog vrhnja, 1 kašika šećera u prahu

Preljev:  250 g šumskog voća, 1 kašika šećera, 1 kašika svježe cijeđenog soka limuna

Priprema: Keks sameljite i pomiješajte s maslacem rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše te zbijte pomoću oblog dijela kašike, te ostavite u frižideru dok pripremate ostatak kolača. Slatko vrhnje izmiješajte  sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u frižider na najmanje sat vremena. U međuvremenu nasjeckajte šumsko voće na sitno i prebacite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u frižider do posluživanja.

Savjet: Doza navedenih sastojaka dovoljna je za 3 porcije deserta ili manje ovisno o veličini čaše. Voće u preljevu možete mijenjati po želji, ali uz sir najbolje odgovara kiselkasto voće poput višanja, malina, kupina i svih vrsta bobičastog voća. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,