Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuski krompir: Recept za kultno jelo iz 80-ih koje se lako priprema

Preuzmite sliku

Niko ne zna zašto se složenac od ploški krompira, kuhanih jaja i kobasica zapečenih u pećnici naziva francuski krumpir.

Takvo jelo ne postoji u francuskoj gastronomiji, no uprkos tome, pod tim se imenom često kuhalo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Možda su naši stari inspiraciju za ovaj recept pronašli u francuskom gratiniranom krumpiru koji se peče u vrhnju i siru, ili su se nadahnuli klasičnim receptom za tartiflette koji se priprema od krumpira, luka, slanine i sira reblochon, piše PunKufer.hr.

Prisjetili smo se staroga favorita koji se tako lako priprema, a koji će voljeti i nove generacije.

Sastojci za francuski krompir:

1 kg krompira
5 kuhanih jaja
2 para kobasica po želji
750 ml kiselog vrhnja
sol i biber po želji
biljno ulje

Priprema:

1. Skuhajte krumpir, ogulite ga i narežite na tanke ploške.

2. Skuhajte jaja i kobasice. Narežite ih na kolutiće.

3. U nauljeni lim za pečenje poslažite red kuhanog krompira, red kobasica i jaja. Posolite i pobiberite.

4. Preko svega prelijte kiselo vrhnje.

5. Redom slažite dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh složenca možete staviti i malo naribanog sira.

6. Stavite da se peče u prethodnu zagrijanu rernu na 180 Celzijevih stepeni oko 25 minuta.

7. Poslužite uz sezonsku salatu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: