Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fine kakao kocke bez jaja, mlijeka i maslaca

Preuzmite sliku

Nemate u frižideru ni jaja, ni mlijeko, ni maslac, a željeli biste napraviti neki brz, a fin i sočan kolač? Unatoč tome možete napraviti prefini, sočni kolač – uz ovaj jednostavni recept

Najbolje kod ovog recepta je što prilikom izrade kolača nećete uprljati niti puno posuđa – osim jednog pleha za pečenje, ne treba vam ni posuda za miksanje niti mikser.

Sastojci za kakao kocke:

1 i pol šolja oštrog brašna
3 kašike kakaoa (nezaslađenog)
1 šolja šećera
1 kašičica sode bikarbone
Pola kašičice soli

1 kašičica alkoholnog octa
1 kašičica tekućeg ekstrakta vanilije
5 kašika biljnog ulja
1 šolja vode

Upute za pripremu:

1. Uključite rernu na 180 stepeni.

2. Nauljite četvrtasti pleh od 20 centimetara i u njemu smiješajte prvih pet suhih sastojaka.

3. U smjesi napravite tri udubine, dvije male i jednu veću. U jednu malu udubinu ulijte alkoholni ocat, u drugu malu udubinu ekstrakt vanilije i u treću, najveću, biljno ulje.

4. Sve zalijte s vodom i pomiješajte u jednoličnu smjesu.

5. Pecite na srednjoj rešetki u pećnici oko 35 minuta. Piknite čačkalicom za provjeru – ako je kolač gotov, smjesa se ne lijepi za čačkalicu. Pripazite samo da ne prepečete kolač.

6. Ukrasite kolač čokoladnom glazurom.

Savjet: kolač možete ispeći i u okruglom kalupu i tako pretvoriti u tortu, ili pak u kalupima i napraviti muffine. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,