Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fina rolada s jagodama gotova za manje od pola sata

Preuzmite sliku

Sezona jagoda u punom je jeku. Ako ste u potrazi za desertom u koji ćete ubaciti omiljeno proljetno voće, u nastavku pogledajte najjednostavniji recept za roladu od jagoda nakon koje će vaši ukućani lizati prste i tražiti repete.

Tijesto:

4 jaja
4 velike kašike brašna
4 velike kašike šećera

Punjenje:

3 dcl slatkog vrhnja
40 dag jagoda

Priprema:

1. Upalite rernu na 180 °C.

2. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U žumanjke dodajte šećer i izmiksajte. U drugoj zdjeli napravite snijeg od bjelanjaka.

3. Naizmjence u smjesu žumanjaka i šećera dodajte po kašiku brašna i snijega pa lagano i sporo umiješajte u smjesu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite pripremljeno brašno i snijeg. Smjesa će na početku biti gušća, a na kraju rjeđa i pomalo pjenušava.

4. Plitki limeni pleh obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u pleh i lagano je rasporedite špatulom ili kašikom. Stavite smjesu u rernu i pecite maksimalno 10 minuta. Kada površina tijesta bude zlatna, tijesto je gotovo.

5. Čim tijesto izvadite iz rerne prebacite ga na čistu kuhinjsku krpu, strana na kojoj je papir mora biti gore tj. gledati “prema vama”. Kuhinjskim kistom i vodom navlažite papir za pečenje jer ćete ga tako lakše skinuti s tijesta. Lagano prstima povlačite papir dok ga u potpunosti ne uklonite, a zatim tijesto zarolajte u krpu i pustite da se malo ohladi.

6. Jagode operite, očistite i narežite na komadiće željene veličine. Slatko vrhnje mikserom “istucite” u šlag.

7. Odmotajte ohlađeno tijesto, premažite šlagom na koji ćete potom poslagati narezane jagode i ponovno zarolajte. Gotovu roladu izvana po želji možete posipati šećerom u prahu ili ukrasiti šlagom. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,