Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fenomenalne slojevite salate na pet načina

Preuzmite sliku

Ove salate su idealne za novogodišnju trpezu, jednostavno se pripremaju i izgledaju iznenađujuće svaki put. Pored toga, slojevita salata je odličan način za čišćenje frižidera, piše Ženski magazin.

Pogledajte pet ukusnih recepata.

Salata od haringe sa cveklom

4 srednja krompira

4 filea haringe

2 mrkve

2 luka

4 srednje mrkve

5 kašika majoneze

2 jajeta

Cvekla

Skuhajte krompir, mrkvu i cveklu sa korom. Ogulite i zatim narendajte. Tvrdo kuhana jaja i luk sitno isjeckati. File haringe narežite na manje komade.

Sloj: haringa, luk, šargarepa, krompir, jaje i cvekla. Svaki sloj prekrijte tankim slojevima majoneze. Na vrh nanesite i tanki sloj majoneze. Ukrasite peršunom.

  • Slojevita salata sa šunkom

    3 krompira

    30 kg šunke u komadima

    3 kisela krastavca

    3 mrkve

    vlasac

    3 jajeta

    zeleni grašak

    majoneza

    Krompir i mrkvu skuhajte i isecite na kockice. Šunku i krastavce narežite na kockice. Jaja tvrdo skuhajte i narendajte. Luk narežite.

    Sloj: krompir, šunka, majoneza, kiseli krastavci, mrkva, majoneza, luk, jaja. Na vrhu ukrasite zelenim graškom.

  • Slojevita salata sa lososom, rižom i avokadom

    Otprilike 1/2 kg sirovog ili dimljenog lososa

    kesica riže

    2 avokada

    majoneza

    mirođija

    3 mrkve

    kačkavalj za posipanje

    Skuhajte mrkvu i narežite. Losos narežite na kockice. Skuhajte rižu i ohladite. Izrežite avokado na kocke. Pomiješajte majonezu sa mirođijom. Narendajte žuti sir.

    Sloj: losos, riža, avokado, majoneza, mrkva. Pospite sirom.

  • Slojevita salata sa tofuom i kuskusom tofu

    avokado

    kuskus

    konzervirane paprike

    masline

    lišće špinata

    ulje

    Skuhajte i ohladite kuskus. Tofu i avokado narežite na kockice.

    Sloj: Tofu, avokado, kuskus, paprika, masline, lišće špinata. Prelijte uljem.

  • Slojevita salata sa lososom

    5 jaja

    2 konzerve lososa

    3  mrkve

    3 krompira

    1 srednji ili 1/2 velikog luka

    10 kašika majoneze

    5 kašika ulja

    1 kašika senfa

    Umutite majonez sa uljem i senfom pomoću miksera. Skuhajte krompir u kori, a zatim ogulite i narendajte. Sitno sjeckani luk pomiješajte sa 2 kašike sosa. Skuhajte mrkvu i narendajte takođe. Jaja tvrdo skuhajte i narendajte. Zgnječite losos.

    Sloj: rendani krompir, losos, luk sa sosom, mrkva, 2 kašike sosa, jaja. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,