Osvježavajuća, jednostavna, a tako bogatog okusa – tako bismo u najkraćim crtama mogli opisati ovu senzacionalnu tortu u kojoj su jagode zvijezda recepta. Istovremeno kremasta, lagana i osvježavajuća, ova torta kombinuje najbolje od onoga što nam mogu ponuditi slatki okusi čokolade prožeti sa svježinom voća i šlag kremom, prenosi Žena.hr.
Broj osoba: 12 osoba
Vrijeme pripreme: 60 min
Sastojci:
300 grama mljevenih plazma keksa
125 grama maslaca
100 ml mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
400 grama krem sira
200 grama mliječne čokolade
200 grama bijele čokolade
120 grama šećera u prahu
300 grama jagoda
1 velika kašika vrhnja za šlag za podlogu od keksa
Priprema:
Otopite maslac, dodajte mrvljene plazma kekse, mlijeko i vrhnje za šlag, sjedinite i utisnite u kalup.
Zagrijte 125 ml slatkog vrhnja dok ne proključa, prelijte preko kockica mliječne čokolade, izmiješajte te prelijte preko podloge od plazme i odložite u frižider.
Umutite krem sir sa šećerom u prahu, dodaj 250 ml ohlađenog slatkog vrhnja i mutite dok krema ne postane čvrsta i glatka. Želatinu razmutite s 2-3 kašike hladne vode, pričekaj da nabubri, nakon toga je zagrijte i dodaj u fil i opet lijepo umutite.
U umućenu kremu špatulom umiješajte 300 grama jagoda, narezanih, te tu kremu s jagodama stavite preko podloge od keksa i čokolade. Opet stavite u frižider.
Na kraju, zagrijte do vrenja 125 ml slatkog vrhnja i prelijte ga preko kockica bijele čokolade, lijepo izmiješajte da dobijete glazuru i da se čokolada rastopi te zatim smjesu prelijte preko vrha torte. Dobro ohladite u frižideru na nekoliko sati ili preko noći, ukrasite po želji i posluži.
Savjet:
Umjesto jagoda u kremu možete staviti i drugo voće, recimo maline ili borovnice, a tokom ljeta i marelice ili breskve. Poigrajte se s okusima i pronađite svoju omiljenu kombinaciju. (Tuzlanski.ba)