Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fantastična kombinacija: Cheesecake od keksa i kokosa

Preuzmite sliku

Cheesecake od keksa i kokosa sa ukusnim prelivom. Preporučujemo ga i za posebne prilike i redovni popodnevni čaj.

Za podlogu:

200 g keksa sa čokoladnim punjenjem

70 g mekog putera

Za fil:

400 ml kokosovog mlijeka, ohlađeno

500 g maskarpone sira

100 g bijele čokolade

20 g vanilin šećera

3 kašike likera od kokosa

2 kašike želatina

150 g pahuljica kokosa

Preliv:

150 g mliječne čokolade

60 g fondana

15 g pahuljica kokosa

Kalup veličine 24 cm obložite papirom za pečenje. Čokoladne keksiće stavite u blender i izmiksajte. Dodajte mekani maslac i mutite dok ne dobijete homogenu smjesu. Stavite na dno kalupa za tortu. Pritisnite, poravnajte i stavite u frižider dok pripremate fil.

Želatin prelijte sa minimalnom količinom hladne vode, samo da pokrije. Sačekajte 10 minuta da nabubri. U lonac sipajte hladno kokosovo mlijeko i dok se polako zagrijava, dodajte kokos i vanilin šećer. Kuhajte još dva minuta. Uklonite sa vatre, dodajte bijelu čokoladu, natopljeni želatin i liker od kokosa. Miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite da se ohladi.

Stavite maskarpone u posudu miksera i mutite oko tri minuta. Dodajte kokosovu smjesu i pomiješajte da se sjedini. Sipajte na ohlađenu smjesu od keksa. Hladiti u frižideru najmanje dva sata.

Pripremite glazuru – sipajte prethodno nasjeckanu čokoladu. Sačekajte malo i pomiješajte. Tortu premažite glazurom i ukrasite kokosom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,