Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dvostruko čokoladno zadovoljstvo od pet sastojaka i bez brašna

Ako tražite savršen desert bez glutena, probajte ovu izvrsnu čokoladnu tortu bez brašna. Hrskava izvana, a unutra bogata čokoladom. Čokoljupci, navalite!

Kako bi ovaj recept uspio najvažniji je postupak s jajima, preciznije s bjelancima. Kako biste dobili hrskavu koru važno je dobro istući bjelanjke. Bjelanjke treba tući dok se ne pretvore u čvrsti snijeg. Budući da ne sadrži brašno, ova je torta izvrsna za osobe koje izbjegavaju gluten kao i za one na Keto dijeti, piše MissZdrava.

  • Sastojci

    145 g maslaca
    300 g kvalitetne tamne čokolade
    5 velikih jaja
    40 grama kakaa, plus još malo za posipanje
    150 g šećera (oni koji paze na liniju neka upotrijebe ksilitol ili eritrol)
    Prstohvat soli

    Postupak

    Zagrijte rernu na 150 stepeni C.
    Pripremite kalup za tortu promjera 23 cm i namastite ga te pospite dno i stranice kakaom.
    Rastopite čokoladu i maslac na pari, dobro promiješajte i ostavite sa strane da se hladi.
    Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Mikserom podešenim na srednju brzinu mutite bjelanjke i dodajite im kašiku po kašiku šećera. Mutite dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka.
    Žumanjke dodajte smjesi od čokolade i maslaca i mutite dok se ne sjedine. Dodajte kakao i miješajte dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Dodajte prstohvat soli. Dodajte 1/4 bjelanjaka i umiješajte ih u smjesu pomoću plastične kuhače. Zatim dodajte ostatak bjelanjaka i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Ne miješajte previše jer će iz bjelanjaka nestati sav zrak.
    Istresite smjesu u pripremljeni kalup i pecite 30 do 35 minuta ili dok vam čačkalica iz sredine kolača ne izađe čista. Ostavite da se ohladi. Torta će se slegnuti.
    Poslužite je sa šlagom ili sa sladoledom.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,