Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Donosimo recept za humus – ukusni bliskoistočni namaz

Preuzmite sliku

Humus je drevni bliskoistočni naziv za namaz kojem je glavni sastojak slanutak.

Osim slanutka, humus čine i bijeli luk, maslinovo ulje, tahini pasta te limun, a mogu se dodavati još poneki začini ili namirnice. Humus je izrazito zdrav, jednostavno se priprema te se može jesti na razne načine.

Zašto je humus tako dobar?

Humus je kaloričan umak upravo zbog slanutka, a na 100 grama se nalazi oko 200 kalorija, 10 grama proteina, 8 grama masti, a sadrži i ugljikohidrate, vlakna, kalcij, željezo i natrij te folne kiseline.

Upravo zbog ovih sastojaka humus je jako zdrava namirnica bogata proteinima i vlaknima. Svoje vrijednosti humus može ponajviše zahvaliti slanutku koji je bogat vitaminima i mineralima, a reguliše šećer u krvi. Osim toga, humus je vrlo zasitan pa samim time može smanjiti apetit za daljnjim traženjem namirnica i prejedanjem, prenosi N1.

  • Ima li humus nedostatke?

    Jedini nedostatak humusa je što je potrebno paziti na količinu koja se konzumira i to zbog velikih količina natrija koje sadrži. Ako se uzima previše natrija, može doći do povećanog krvnog pritiska, što s vremenom može uticati na povećavanje rizika od razvoja bolesti srca.

    Kako napraviti humus?

    Humus je vrlo jednostavno za napraviti, a potrebno je nekoliko sastojaka. Glavni sastojak je slanutak, pri čemu se može koristiti slanutak iz konzerve ili slanutak iz vrećice koji je potrebno prvo namakati tokom noći te ga idući dan kuhati oko dva sata ili dok ne omekani. Osim slanutka (oko 400 grama), za pripremu humusa je potrebno:

    – 1-2 režnja bijelog luka

    -· 3 kašike tahini paste (pasta od susamovih sjemenki)

    – pola ocijeđenog limuna i malo naribane korice

    – 80 ml maslinovog ulja

    – papar i sol (opcionalno)

    Osim ovih osnovnih sastojaka, mogu se dodati i ljuta mljevena paprika, različite sjemenke te sušeni paradajz. Jednako tako, same mjere sastojaka se mogu prilagoditi, ovisno o preferencijama.

    Svi ovi sastojci se samo pomiješaju u blenderu i dobije se pasta, odnosno humus. Ako je umak pregust, može se dodati malo vode i ponovno pomiješati.

    Kako jesti humus?

    Humus se može jesti kao umak uz razne zdrave grickalice kao što su integralni krekeri, uz pečeno ili sirovo povrće kao što su mrkva, paprika ili celer narezani na štapiće. Osim toga, humus se može jesti i kao namaz namazan na hljeb, ali i kao umak uz meso, u sendvičima ili hamburgerima gdje može biti bolja zamjena za majonezu. Ako se u humus doda više vode, ovaj se umak može koristiti kao preljev za salatu.

    Zaključak

    Dakle, humus je umak koji se radi od slanutka i drugih namirnica. Bogat je vitaminima i mineralima i odlična je zamjena majonezi i sličnim umacima. Humus se može jesti uz hljeb, povrće, krekere ili kao dodatak salati i mesu.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,