Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Domaći sok od zove: Recept za sok sa okusom proljeća

Preuzmite sliku

Zova je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pospremite i za sljedeće mjesece.

Najpopularnije varijante konzumacije cvijeta zove su pohanje u smjesi za palačinke, sok i čaj, a sok se radi i od bobica kad dozriju. Zovini se cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađeni grm te mirisne i ljekovite majske ljepotice.

Ovo je mjera za otprilike 4 litre soka.  Ako želite više ili manje, prilagodite omjere svojim potrebama. To znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litar vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih.

  • Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče light varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost soka

    Sastojci: 30 cvjetova zove, 3 l vode, 4 dag limunske kiseline, 3 limuna, 3 kg šećera

    Priprema: Potopite cvjetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Nakon 48 sati sok je spreman za pretakanje i  spremanje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,