Kada su se pojavili u pekarama slanci su bili apsolutni hit i ne postoji osoba koja ih nije probala.
Sada napravite domaće slance boljeg ukusa nego što su kupovni. Svima se uvijek sviđao taj slani preljev koji se sipao preko štapića.
Iskusne domaćice su u čuveni recept dodale još 2 začina, sezam i kim, i time značajno poboljšale ukus čuvenog peciva. Obavezno probajte.
Sastojci:
200 ml mlijeka
2 žlice ulja
15 g kvasca
1 žlica šećera 320-350 g brašna
1 žumanjce
sezam kim, krupna sol
Za preljev:
2 žlice brašna
1/2 žlice soli
Priprema:
Kvasac izmrvite u toplom mlijeku i sipajte šećer.
Ostavite da se aktivira, pa sipajte u posudu gde ste pomješali brašno, sol i ulje. Zamjesite tijesto. Pokrijte i ostavite da nadođe. Zatim razvucite tijesto i isjecite na trake široke 1 cm. od traka oblikujte valjak, pa redajte u podmazan pleh. Pokrijte i ostavite da narastu, pa ih premažite žumanjcem i pospite sezamom i kimom. Pecite na 220°C da budu baš reš. Dvije žlice brašna i sol razmutite sa malo vode da bude rijeđe. Pred kraj pečenja štapiće prelijte žličicom smjese, pa vratite u pećnicu još 5-6 minuta. (Vecernji.ba)