Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Domaći recept za najbolji makedonski ajvar

S obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, mi smo recept potražili kod Makedonke Milice u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već decenijama, prenosi Zadovoljna.hr.

Sastojci za ajvar:

– 10 kg crvene paprike
– 3 velika plava patlidžana
– 5 dcl ulja
– sol po želji
– 1 velika kašika šećera

Postupak:

1. Papriku ispecite u rerni, te je odmah nakon pečenja stavljajte u plastične vrećice na nekoliko minuta kako bi omekšala što će olakšati guljenje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, te ih složite u veliko cjedilo ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscijedile (najmanje su 3 sata potrebna za cijeđenje)

2. Patlidžane pecite u rerni, potom ih na jednak način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede.

3. Ocijeđene papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

4. Tokom kuhanja smjesu je potrebno neprestano miješati, a ulje postepeno dolijevajte po 1 dcl svakih 20 minuta, miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti da li je ajvar gotov je prijelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, tj. vidjeti dno lonca.

Sol i šećer dodajte pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuhanja.

5. U međuvremenu dok se ajvar kuha, potrebno je pripremiti staklenke. Čiste staklenke zagrijte u rerni na 50 stepeni i u njih pospremajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene staklenke stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te pospremite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom i dekom.

Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom pospremite na hladno i mračno mjesto. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,