Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Deset prijedloga za brzinski nedjeljni doručak

Preuzmite sliku

Odavno smo se složili kako je doručak najvažniji obrok u danu te koliko je važno učiniti ga dijelom svakodnevne rutine.

Zobena kaša

Zobena kaša je hranjiv, ukusan i zasitan doručak. Ona, naime,osigurava vlakna i složene ugljikohidrate koji pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i idealna je za sve koji paze na liniju. To potvrđuje i studija objavljena u časopisu Annals of Nutrition and Metabolism koja je pokazala da doručkovanje zobene kaše može povećati osjećaj sitosti, što rezultira manjim kalorijskim unosim pri sljedećem obroku. Zobenu kašu kombinujte  s običnim ili voćnim jogurtom, a za slast joj dodajte med, javorov sirup ili jednostavno pri kuhanju dodajte kašiku do dvije đema od voća po želji. Želite li da doručak bude nutritivno još bogatiji zobenoj kaši dodajte orašasto ili suho voće ili pak sjemenke, a za dodatnu aromu “poigrajte“ se s cimetom.

  • Sendvič

    Suprotno uvriježenom mišljenju, sendvič može biti sasvim solidan, hranjiv i kompletan dnevni obrok. Bitno je samo da sadrži prave kvalitetne i ukusne sastojke u pravim kombinacijama. Prednost sendviča je što zahtijeva tek kratku pripremu, a omogućuje neograničenu mogućnost kombiniranja sastojaka. Osvježite vaše sendviče integralnim pecivima sa sjemenkama i raznolikim salatama, maštovitim i hranjivim dodacima i obrok će odmah poprimiti novu dimenziju. Sendvič nudi bezbroj okusa, a mi vam predlažemo da iskoristite ostatke hrane od prethodnog dana i napravite ukusan doručak.

    Omlet

    Priprema omleta zahtijeva visoku temperaturu masnoće na tavici što znači i kratko vrijeme pečenja. Ipak, punjenje za omlet je potrebno pripremiti prije nego se razbiju jaja. To podrazumijeva da se sirovo povrće nasjecka i skuha, namirnice iz frižidera  temperiraju na sobnu temperaturu, a sir nariba ili nareže na male kockice. Nedostaje li vam vremena punjene napravite dan prije ili minimizirajte.

  • Shake

    Ništa nije brže od pripreme shakea. Dovoljno je ubacite sve sastojke u blender i dobro ih pomiješati do homogene smjese. Kako bi shake osigurao pravi početak dana svakako u njega ubacite jogurt ili mlijeko, kašiku  do dvije muslija kao izvor složenih uglijkohidrate te voće i/ili med, javorovov sirup i sl. za dodatnu slast. Možete se poigrati i sa kikiriki maslacem, sjemenkama, ali i klicama:

    Sir s kajmakom

    Tradicionalno kontinentalno jelo može poslužiti kao brz i hranjiv doručak. Uz sir s pavlakom odlično pristaje i luk ili bijeli luk. Iako se u našim krajevima najčešće koristi crvena paprika, za novu dimenziju okusa začinite s chillijem, đumbirom ili kurkumom. Po želji, servirajte uz tostirani hljeb.

    Žitarice s voćem

    Dan možete započeti i neobičnim kombinacija žitarica i voća. Tu će umjesto klasičnih mueslija i corn –flakesa zadaću odlično odraditi bulgur i kus-kus, a slično možete uraditi i sa kvinojom.

  • Humus

    Humus s tostiranim hljebom osigurat će dozu egzotike vašem doručku. Kako bi priprema bila što kraća i jednostavnija upotrijebite leblebije  iz konzerve. Slično, na vremenu ćete uštedjeti i ako koristite kupovni tahini umjesto da ga sami pripremate. Osim leblebija i tahinija, za pripremu hummusa će vam trebati i vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, limunov sok, sol, bijeli luk i malo vode. (gastro.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,