Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dekorativna, ukusna i jednostavna: Recept za finu čokoladnu salamu

Preuzmite sliku

Nema jednostavnijeg i bržeg kolača od ove čokoladne salame. Osim što je dekorativna, odličnog je okusa. Osim čokolade, keksa, tu su i korica i sok od narandže, a po želji u smjesu možete još dodati i šaku sjeckanih badema, pistacija ili suhih brusnica, prenosi zadovoljna.hr.

Dobro ohlađenu salamu obavezno obilato uvaljajte u šećer u prahu, a kako bi što više ličila pravim salamama u kojima jednako uživamo, povežite je ukrasnim koncem. Kad poslužite ovu salamu, nema te osobe koja će reći ne!

Sastojci:

250 g petit beurre keksa
125 g tamne čokolade
125 g maslaca
100 g šećera u prahu
2 kašike kakaa
ribana korica od 1 narandže
cijeđeni sok od 1 narandže

Priprema:

1. Kekse izlomite na manje komadiće, stavite ih u zdjelu, dodajte kakao i šećer u prahu koji ste pomiješali s ribanom koricom narandže pa sve dobro izmiješajte.

2. Na pari otopite maslac i grubo narezanu čokoladu, u to dodajte sok od narandže pa prelijte po keksima. Sve dobro izmiješajte, pokrijte smjesu proizirnom folijom i ostavite u frižideru oko 60 minuta da se smjesa stegne.

3. Izvadite iz frižidera pa pustite smjesu da odstoji 5 – 10 minuta na sobnoj temperaturi, potom je istresite na prozirnu foliju.

4. Uz pomoć folije oblikujte salamu, valjajte po radnoj površini kako biste dobili što vjerniji oblik salame, zatvorite rubove i vratite natrag u frižider na najmanje 6 sati, a najbolje preko noći.

5. Ohlađenu salamu obilato uvaljajte u šećer u prahu, stavite na pladanj, narežite i poslužite. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,