Čupavci su kolač bez kojih ne prolazi niti jedan blagdan, praznik ili proslava. U nastavku pronađite recept za omiljene biskvitne kocke s čokoladom i kokosom…
Sastojci za biskvit:
-6 jaja
-6 velikih kašika brašna (dupkom punih)
-4 velike kašike šećera
-1.5 dcl ulja
-pola praška za pecivo
Sastojci za glazuru:
-30 dag tamne čokolade
-4 dcl mlijeka
-4 dcl slatkog vrhnja
Dodatni sastojci:
-kokos
Priprema za čupavce:
1. Pažljivo odvojite žumanca od bjelanaca. Pazite da pritom ne razlijete žumance po bjelancima jer ih onda nećete moći istući u snijeg.
2. Mikserom povežite žumanca i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svijetlo žuta i kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.
3. Istucite bjelanca u čvrsti snijeg. Ako ćete za to koristiti metlice s kojima ste miksali žumanca i šećer, obavezno ih prije operite jer na njima ne smiju biti ostaci žumanca koji bi spriječili bjelance da se poveže u snijeg.
4. Naizmjence u žumanca dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.
5. Upalite pećnicu na 180 stepeni Celzijevih. Veliki pravokutni ili kockasti lim za pečenje dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu.
6. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatno žutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.
Priprema glazure za čupavce:
Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju zdjelu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.
Priprema čupavaca:
Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na viljušku ili primite kuhinjskom pincetom pa zamočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.
Savjet plus:
Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mljevene kekse ili pak mljevene orašaste plodove poput oraha ili lješnjaka. Što god vam padne na pamet ubacujte u smjesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u male kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim krenite na oblikovanje. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom. (Zadovoljna.hr)