Od čokolade je bolja samo dvostruka čokolada, zar ne? Kad imate čokoladu u biskvitu i čokoladu u kremi imate jedno pravo čudo od čokolade. Kolač koji se brzo sprema i za kojeg vam je potrebno svega nekoliko namirnica, a oduševljava kako izgledom, tako i okusom, s pravom nosi naziv taj naziv.
Kada pogledate popis sastojaka, sigurno ćete zaključiti kako sve ili skoro sve što vam je potrebno za ovaj kolač već imate u kuhinji, a ono što nemate možete kupiti u najbližoj prodavnici. Ne trebaju vam nikakvi posebni sastojci, samo malo vremena, volje i velika ljubav prema čokoladi, prenosi Zadovoljna.hr.
Sastojci za čudo od čokolade:
Biskvit:
– 4 jajeta
– 4 kašike glatkog brašna
– pola praška za pecivo
– 100 g čokolade za kuhanje
– 100 g šećera
– 200 g maslaca
Krema:
– 500 ml slatkog vrhnja
– 200 g čokolade za kuhanje
Priprema:
1. Narežite maslac i čokoladu, stavite ih u posudu pa otopite na pari.
2. Razdvojite bjelanjke i žumanjke. U dubljoj posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte im otopljeni maslac i čokoladu, izmiješajte pa prosijavanjem dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo.
3. U drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka pa pažljivo špatulom umiješajte snijeg u čokoladnu smjesu.
4. Pripremljenu smjesu izlijte u pleh po vlastitom odabiru kojeg ste obložili papirom za pečenje pa stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180°C te pacite oko 20 minuta.
5. Napravite čokoladnu ganache kremu: čokoladu nasjeckajte na sitno, a slatko vrhnje zagrijte do tačke vrenja. Zagrijano slatko vrhnje prelijte preko čokolade i dobro izmiješajte.
6. Pečenu podlogu izbodite viljuškom i prelijte toplom ganache kremom (koja će biti dosta tekuća). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa potom kolač dobro ohladite u frižideru i tek onda skinite obruč ako ste ga pekli kao tortu. Poslužite narezano na kocke ili kriške. (Tuzlanski.ba)