Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čokoladne kocke sa pečenim lješnjacima

Preuzmite sliku

Fantastična poslastica sa pečenim lješnjacima.

Sastojci: 150 g maslaca, 100 g šećera, 4 jajeta, 200 g oštrog brašna, 50 g kakaa, 100 g crne čokolade, 1 šaka nasjeckanih pečenih lješnjaka, 1  kašičica praška za pecivo, prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Namažite kalup željenog oblika s malo maslaca i zatim pospite brašnom. Maslac isjecite na manje komade i stavite u posudu u kojoj ćete ga topiti. Zatim čokoladu izlomite na kockice, ubacite u maslac i sve zajedno otopite na umjerenoj temperaturi. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i kakao. U drugoj posudi mikserom mutite jaja i šećer pet minuta.

Zatim lagano špatulom umješajte otopljen i prohlađen maslac i čokoladu. Na  kraju dodajte mješavinu brašna, kakaa i isjeckanih lješnjaka, sve dobro promješajte Sipajte smjesu u kalup i pecite 20 minuta. Kolač će vam pod prstima možda djelovati previše mekano, ali upravo takav mora da bude jer će se tokom hlađenja još stegnuti.

Ako ne volite lješnjake, ne morate ih staviti u kolač. Slobodno iskoristite druge orašaste plodove. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,