Nedjelja, 22. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Čokoladna torta bez brašna, savršena za početnike u kuhinji

Popularno

Volite li čokoladne slastice svakako morate isprobati čokoladnu tortu bez brašna. Ovaj recept ne traži posebne vještine, te čak nema iščekivanja dizanja biskvita, što znači kako nema šanse da vam ova čokoladna rapsodija ne bude omiljen recept, piše Zadovoljna.hr.

Sastojci za čokoladnu tortu:

– 15 dkg maslaca
– 20 dkg šećera u prahu
– 10 jaja
– 20 dkg čokolade s najmanje 40 posto kakaa
– 15dkg mljevenih oraha (prema želji)
– 3 žlice kakaa
– krušne mrvice za posipavanje

Priprema čokoladne torte:

1. Otopite maslac. U veću posudu za miksanje stavite šećer. Odvajajte žumanjke od bjelanjaka pa žumanjke ubacujte u šećer, a bjelanjke u drugu veću posudu u kojoj ćete kasnije napraviti snijeg.

2. Otopite čokoladu na laganoj vatri. Žumanjke sa šećerom miksajte 5 minuta pa potom malo po malo unutra dodajte otopljen maslac. Pazite na to da maslac bude mlak, nikako vruć.

3. Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka. U smjesu žumanjaka, šećera i maslaca ubacite otopljenu mlaku čokoladu i kao. Kada ste je povezali sa smjesom, ubacite u posudu par velikih kašika snijega kako biste je malo razrijedili pa potom u nju umiješajte i orahe. Zatim kompletnu smjesu ubacite u posudu sa snijegom kako biste ga lakše povezali s tako velikom količinom tučenih bjelanjaka. Miješajte lagano dok sve ne povežete u glatku i svilenkastu smjesu.

4. Upalite rernu na 180 stepeni Celzijevih. Namažite kalup za tortu s malo maslaca i temeljito ga posipajte s krušnim mrvicama. Ulijte smjesu u kalup i stavite u zagrijanu rernu. Tortu pecite između 40 do 55 minuta. Prvih 30 minuta ne otvarajte rernu kako se torta ne bi spustila. Tek kada primijetite da se na vrhu stvorila čvrsta korica i da se torta malo odvaja od rubova kalupa, otvorite rernu i čačkalicom je ubodite po sredini. Ako je čačkalica nakon toga suha, torta je pečena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,