Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čokoladna kesten torta: Sočna, jednostavna i bez šećera

Preuzmite sliku

Ova ukusna i sočna jesenska torta s kestenom prelivena čokoladom topi se u ustima, a što je najzanimljivije u nju nije potrebno dodavati šećer.

Ova torta  od kestena i čokolade bez brašna i šećera idealna je za početnike jer je jednostavna za pripremu i što je najvažnije – svi koji je probaju ostati će bez riječi.

Sastojci za tortu od kestena i čokolade:

-225 grama tamne čokolade
-6 jaja
-prstohvat soli
-125 grama maslaca
-2 ciglice zamrznutog kesten pirea
-2 kašike ruma

Preljev od čokolade:

-100 grama tamne čokolade
-250 mililitara vrhnja za šlag
-nekoliko kapi ekstrakta od vanilije

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni.

2. Odvojite bjelanjke od žumanjaka i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli istucite bjelanjke u snijeg. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke, kesten pire i maslac.

3. U smjesu lagano dodajte polovicu snijega od bjelanjaka, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte te u smjesu dodajte i ostatak snijega.

4. Kalup za tortu premažite maslacom ili obložite papirom za pečenje te smjesu prelijte u kalup.

Pustite tortu da se peče 40 do 60 minuta.

Napomena: Torta mora ostati nešto mekša u sredini pa ako koristite trik s čačkalicom kako bi provjerili je li torta pečena vodite računa da čačkalica ne smije izaći čista.

Tortu izvadite iz kalupa te ju pustite da se hladi, a vi se bacite na pripremanje preljeva od čokolade.

5. Izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Prelijte sa slatkim vrhnjem, dodajte nekoliko kapi ekstrakta od vanilije i miješajte dok ne dobijete jednobojnu, smeđu smjesu.

6. Dok je smjesa još vruća prelijte ju preko torte i uživajte u okusima koji garantiraju nezaboravni užitak. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,