Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Četiri recepta za romantične deserte za dvoje

Preuzmite sliku

Popularno

Zimske duge večeri su najljepše u dvoje. Predlažemo da ih učinite još ljepšim i pripremite deserte za koje vam treba vrlo malo vremena. U ovim delikatnim slatkišima ćete zaista uživati i vi i vaš partner, prenosi Ženki Magazin.

U nastavku vam preporučujemo 4 recepta za jednostavne deserte koji će zadovoljiti vašu potrebu za slatkišima u večernjim satima.

Čokoladni kolač sa sladoledom

  • Ovaj desert je savršen izbor za ljubitelje čokolade. Savršeno za zimsko veče sa toplim čajem ili kafom.

    Sastojci:   

    2 tamne čokolade

    kocka maslaca ili margarina

    6 jaja

    300 g šećera

    100 g brašna

    Priprema:     

    Otopite čokoladu, isjeckajte puter i stavite u posudu postavljenu iznad posude sa proključalu vodom. Sačekajte da se čokolada i maslac rastope i ohlade. Umutite jaja sa brašnom i šećerom uz pomoć miksera. Ohlađenu čokoladnu dodajte u masu od jaja. Sipajte masu u posudu za pečenje obloženu papirom i stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni. Pecite 20 minuta. Poslužite komad kolača sa kuglom sladoleda.

    Jabuke sa cimetom i ovsenim pahuljicama

  • Desert sa cimetom i jabukama je recept koji će se svidjeti svima koji vole zimske ukuse, a usput i žele da budu fit.

    Sastojci:    

    1/2 šolje ovsenih pahuljica

    500 ml mlijeka (možete koristiti kokosovo mlijeko)

    1 paket vanilnog šećera

    1 kg jabuka

    3 kašičice šećera

    2 kašičice cimeta

    2 kašike maslaca

    opcione maline

    Priprema: 

    Ovsene pahuljice kuvajte 15 minuta u mlijeku i na kraju kuvanja dodajte vanilin šećer.  Očistite jabuke i izrendajte ih. Rastopite puter i dodajte cimet. Stavite pola kaše u posudu, stavite jabuke preko, a zatim još jedan sloj kaše. Pecite 30 minuta na 180 stepeni. Kašu možete ukrasiti malinama.

    Čokolada i marshmallows

  • Neophodno je za zimsko veče. Ovu vrstu čokolade voljećete i vi i vaš partner.

    Sastojci:     

    1/4 čokoladice

    3/4 čaše mlijeka

    Prstohvat soli

    Pola kašičice šećera

    Malo cimeta

    1/2 kašičice maslaca

    prstohvat čilija

    pjena

    Priprema: 

    Rastopite čokoladu. Dodajte puter, cimet, mlijeko, so, šećer i čili.  Skuhajte sastojke.  Stavite sastojke u šoljicu i ukrasite pjenom.

    Krem brule

  • Umorni ste nakon posla? Ovaj brzi desert će biti savršena poslastica uz čitanje ili omiljeni film.

    Sastojci:    

    5 jaja

    2 kašike šećera

    slatka pavlaka

    vanila

    4 kašike smeđeg šećera

    Priprema:   

    Pavlaku kuhajte zajedno sa vanilom. Žumanjce umutite sa šećerom, postepeno dodajući vruću pavlaku.  Stavite masu u 4 male posude. Peći u posudi sa vodom oko 45-50 minuta na 190 ° C.  Ohladite desert i stavite ga u frižider. Prije posluživanja pospite smeđim šećerom, koji ćete zatim karamelizovati pomoću kuhinjskog gorionika.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,