Zimske duge večeri su najljepše u dvoje. Predlažemo da ih učinite još ljepšim i pripremite deserte za koje vam treba vrlo malo vremena. U ovim delikatnim slatkišima ćete zaista uživati i vi i vaš partner, prenosi Ženki Magazin.
U nastavku vam preporučujemo 4 recepta za jednostavne deserte koji će zadovoljiti vašu potrebu za slatkišima u večernjim satima.
Čokoladni kolač sa sladoledom
Ovaj desert je savršen izbor za ljubitelje čokolade. Savršeno za zimsko veče sa toplim čajem ili kafom.
Sastojci:
2 tamne čokolade
kocka maslaca ili margarina
6 jaja
300 g šećera
100 g brašna
Priprema:
Otopite čokoladu, isjeckajte puter i stavite u posudu postavljenu iznad posude sa proključalu vodom. Sačekajte da se čokolada i maslac rastope i ohlade. Umutite jaja sa brašnom i šećerom uz pomoć miksera. Ohlađenu čokoladnu dodajte u masu od jaja. Sipajte masu u posudu za pečenje obloženu papirom i stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni. Pecite 20 minuta. Poslužite komad kolača sa kuglom sladoleda.
Jabuke sa cimetom i ovsenim pahuljicama
Desert sa cimetom i jabukama je recept koji će se svidjeti svima koji vole zimske ukuse, a usput i žele da budu fit.
Sastojci:
1/2 šolje ovsenih pahuljica
500 ml mlijeka (možete koristiti kokosovo mlijeko)
1 paket vanilnog šećera
1 kg jabuka
3 kašičice šećera
2 kašičice cimeta
2 kašike maslaca
opcione maline
Priprema:
Ovsene pahuljice kuvajte 15 minuta u mlijeku i na kraju kuvanja dodajte vanilin šećer. Očistite jabuke i izrendajte ih. Rastopite puter i dodajte cimet. Stavite pola kaše u posudu, stavite jabuke preko, a zatim još jedan sloj kaše. Pecite 30 minuta na 180 stepeni. Kašu možete ukrasiti malinama.
Čokolada i marshmallows
Neophodno je za zimsko veče. Ovu vrstu čokolade voljećete i vi i vaš partner.
Sastojci:
1/4 čokoladice
3/4 čaše mlijeka
Prstohvat soli
Pola kašičice šećera
Malo cimeta
1/2 kašičice maslaca
prstohvat čilija
pjena
Priprema:
Rastopite čokoladu. Dodajte puter, cimet, mlijeko, so, šećer i čili. Skuhajte sastojke. Stavite sastojke u šoljicu i ukrasite pjenom.
Krem brule
Umorni ste nakon posla? Ovaj brzi desert će biti savršena poslastica uz čitanje ili omiljeni film.
Sastojci:
5 jaja
2 kašike šećera
slatka pavlaka
vanila
4 kašike smeđeg šećera
Priprema:
Pavlaku kuhajte zajedno sa vanilom. Žumanjce umutite sa šećerom, postepeno dodajući vruću pavlaku. Stavite masu u 4 male posude. Peći u posudi sa vodom oko 45-50 minuta na 190 ° C. Ohladite desert i stavite ga u frižider. Prije posluživanja pospite smeđim šećerom, koji ćete zatim karamelizovati pomoću kuhinjskog gorionika. (Tuzlanski.ba)