Kad kuham volim se igrati bojama, teksturama i slojevima. Hrana je za mene strast, ljubav i igra. Većinu vremena kuham vegansku zdravu hranu i želja mi je pokazati da takva hrana može biti fina.
Ovaj doručak u čaši možeš sastavljati, rastavljati i kombinirati u bezbroj raznih varijanti. Iako možda djeluje komplikovano, svaki zasebni sloj je veoma jednostavan i može biti samostalan, rekla je Gracia, s bloga Kiwi go crazy, a prenosi missGASTRO.
Donosim recept za 4 samostalna fina slatka obroka. Kreme možeš servirati u male čašice, poslužiti ih kao desert i uživati u njima tokom cijelog dana.
Od donjeg sloja prema gore (4-5 čaša):
Kompot od dunje
Sastojci:
3- 4 dunje
2 šolje soka od jabuke (može i voda + sok od pola narandže)
3-4 kašike brezinog šećera ili nekog drugog sladila po želji (običan šećer,kokosov, javorov sirup, agava)
1 mala kašika cejlonskog cimeta
Postupak:
Dunju oguli i nareži na kockice.
U zdjeli zagrij sok od jabuke, dodaj dunju, šećer, cimet i kuhaj dok dunja ne omekša (10- 15 minuta)
Napuni čašice prvim slojem.
Ako želiš ljepšu boju dunjama možeš dodati prah od cikle. Ako dunje odstoje nekoliko minuta u tekućini kojoj su se kuhale biti će ukusnije. Umjesto dunji možeš koristiti i jabuke (samo prilagodi vrijeme kuhanja). Ovaj kompot možeš jesti i samostalno (u frižideru će biti dobar 3-4 dana)
Chia puding
Sastojci:
6 velikih kašika chia sjemenki
2 šolje biljnog mlijeka (kokos, badem, lješnjak, zob…)
½ male kašičice bourbon vanilije
1-2 kašike sladila po želji (javorov sirup je moj odabir)
Postupak:
Pomiješaj u zdjeli s poklopcem chia sjemeke, mlijeko i sve ostale sastojke.
Stavi u frižider na barem 30- 45 min kako bi chia sjemenke nabubrile. (najbolje bi bilo 2-3 sata)
Dodaj chia puding na sloj dunji.
Ovakav chia pudin možete jesti i kao samostalni obrok; dodajte mu voće, sirovi kakao prah ili matchu.
Granola od bundeve
Sastojci:
1 i ½ šolja zobenih pahuljica ( može i GF)
½ šolje badema (nasjeckani)
½ šolje suncokretovih sjemenki
½ šolje kokosovih listića
1 i ½ kašika kokosovog šećera ( može i neki drugi)
2 kašike kokosovog ulja
2-3 kašike javorovog sirupa
3 kašike pirea od bundeve * ( recept u nastavku)
1 mala kašika cejlonskog cimeta
½ male kašike bourbon vanilije
prstohvat klinčića i muškatnog oraščića
prstohvat soli
Postupak:
Rernu zagrij na 170˚ stepeni, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
U većoj zdjeli pomiješaj sve sastojke. Dobro pomiješaj i sastojke iz zdjele raširi po papiru zapečenje.
Ubaci u rernu i peci 20-30 minuta uz povremeno miješanje.
Kad je granola pečena ohladi ju dokraja dodaj ju na sloj chia sjemenki, ostatak spremi u staklenku ili neku drugu posudu koju možeš zatvoriti.
Granola je moj omiljeni doručak idealna uz smoothie, dodatak jogurtu ili finom biljnom/životinjskom mlijeku. Ovu granolu možeš korisiti i kao podlogu za neki fini tart ili neki drugi kolač.
Pire od bundeve
Sastojci:
1 bundeva srednje veličine ( u ovom receptu sam koristila Hokaido)
malo ulja ( kokosovo)
Postupak:
Upali rernu na 200 ˚ C, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
Prereži bundevu na pola i izvadi joj koštice, premaži prerezanu stranu uljem.
Stavi prerezanu stranu bundeve na papir za pečenje i peci 30-45 min, odnosno dok bundeva nije mekana.
Meso bundeve izvadi kašikom, trebalo bi ići veoma lako.
Koristi za sve što ti padne na pamet, može stajat u frižideru 2-3 dana.
Krema od bundeve
Sastojci:
1/3 šolje brezinog ili nekog drugog šećera
2 velike i pol velike kašike aru praha (može i tapioka ili kukuruzni škorb)
prstohvat soli
½ male kašike bourbon vanilije
1 šolja nekog biljnog miljeka (badem, zob, lješnjak)
1 šolja kokosove kreme/vrhnja (onaj gusti dio iz limenke ako koristiš mlijeko)
1 šolja pirea od bundeve
Postupak:
U zdjeli za kuhanje pomiješaj šećer, aru prah, sol i polako dodaj kokosovu kremu/vrhnje.
Dodaj i drugo mlijeko i prah vanilije.
Zagrij na laganoj vatri do vrenja uz stalno miješanje.
Kad se zgusne i dobiješ gustu masu ne brini samo dalje miješaj, kuhaj 5-6 minuta.
Kad je smjesa gusta ubaci ju u blender i dodaj 1 šolju pirea od bundeve.
Izblendaj i krema je gotova.
Možeš ju ohladiti i dodati na desert kad je hladna, a možeš je dodati i odmah, ako ne pojedeš sve prije.
Ovakva kremica je u biti veganski puding, opet kao i svaki prethodni sloj može proći i kao samostalni doručak/ brzi fini desert. Ako nisi već sve prije pojela i ipak si se odlučila raditi ove čašice za kraj ih možeš ukrasiti finom tamnom čokoladom i granolom. (Tuzlanski.ba)