Subota, 24. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Četiri fina, slatka, zdrava obroka: Spremite granolu, kremu od bundeve, chia puding ili kompot od dunje

Kad kuham volim se igrati bojama, teksturama i slojevima. Hrana je za mene strast, ljubav i igra. Većinu vremena kuham vegansku zdravu hranu i želja mi je pokazati da takva hrana može biti fina.

Ovaj doručak u čaši možeš sastavljati, rastavljati i kombinirati u bezbroj raznih varijanti. Iako možda djeluje komplikovano, svaki zasebni sloj je veoma jednostavan i može biti samostalan, rekla je Gracia, s bloga Kiwi go crazy, a prenosi missGASTRO.

Donosim recept za 4 samostalna fina slatka obroka. Kreme možeš servirati u male čašice, poslužiti ih kao desert i uživati u njima tokom cijelog dana.

Od donjeg sloja prema gore (4-5 čaša):

Kompot od dunje
Sastojci:

3- 4 dunje
2 šolje soka od jabuke (može i voda + sok od pola narandže)
3-4 kašike brezinog šećera ili nekog drugog sladila po želji (običan šećer,kokosov, javorov sirup, agava)
1 mala kašika cejlonskog cimeta

  • Postupak:

    Dunju oguli i nareži na kockice.
    U zdjeli zagrij sok od jabuke, dodaj dunju, šećer, cimet i kuhaj dok dunja ne omekša (10- 15 minuta)
    Napuni čašice prvim slojem.
    Ako želiš ljepšu boju dunjama možeš dodati prah od cikle. Ako dunje odstoje nekoliko minuta u tekućini kojoj su se kuhale biti će ukusnije. Umjesto dunji možeš koristiti i jabuke (samo prilagodi vrijeme kuhanja). Ovaj kompot možeš jesti i samostalno (u frižideru će biti dobar 3-4 dana)

    Chia puding
    Sastojci:

    6 velikih kašika chia sjemenki
    2 šolje biljnog mlijeka (kokos, badem, lješnjak, zob…)
    ½ male kašičice bourbon vanilije
    1-2 kašike sladila po želji (javorov sirup je moj odabir)

    Postupak:

    Pomiješaj u zdjeli s poklopcem chia sjemeke, mlijeko i sve ostale sastojke.
    Stavi u frižider na barem 30- 45 min kako bi chia sjemenke nabubrile. (najbolje bi bilo 2-3 sata)
    Dodaj chia puding na sloj dunji.
    Ovakav chia pudin možete jesti i kao samostalni obrok; dodajte mu voće, sirovi kakao prah ili matchu.

    Granola od bundeve
    Sastojci:

    1 i ½ šolja zobenih pahuljica ( može i GF)
    ½ šolje badema (nasjeckani)
    ½ šolje suncokretovih sjemenki
    ½ šolje kokosovih listića
    1 i ½ kašika kokosovog šećera ( može i neki drugi)
    2 kašike kokosovog ulja
    2-3 kašike javorovog sirupa
    3 kašike pirea od bundeve * ( recept u nastavku)
    1 mala kašika cejlonskog cimeta
    ½ male kašike bourbon vanilije
    prstohvat klinčića i muškatnog oraščića
    prstohvat soli

    Postupak:

    Rernu zagrij na 170˚ stepeni, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
    U većoj zdjeli pomiješaj sve sastojke. Dobro pomiješaj i sastojke iz zdjele raširi po papiru zapečenje.
    Ubaci u rernu i peci 20-30 minuta uz povremeno miješanje.
    Kad je granola pečena ohladi ju dokraja dodaj ju na sloj chia sjemenki, ostatak spremi u staklenku ili neku drugu posudu koju možeš zatvoriti.
    Granola je moj omiljeni doručak idealna uz smoothie, dodatak jogurtu ili finom biljnom/životinjskom mlijeku. Ovu granolu možeš korisiti i kao podlogu za neki fini tart ili neki drugi kolač.

    Pire od bundeve

    Sastojci:

    1 bundeva srednje veličine ( u ovom receptu sam koristila Hokaido)
    malo ulja ( kokosovo)

    Postupak:

    Upali rernu na 200 ˚ C, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
    Prereži bundevu na pola i izvadi joj koštice, premaži prerezanu stranu uljem.
    Stavi prerezanu stranu bundeve na papir za pečenje i peci 30-45 min, odnosno dok bundeva nije mekana.
    Meso bundeve izvadi kašikom, trebalo bi ići veoma lako.
    Koristi za sve što ti padne na pamet, može stajat u frižideru 2-3 dana.

  • Krema od bundeve

    Sastojci:

    1/3 šolje brezinog ili nekog drugog šećera
    2 velike i pol velike kašike aru praha (može i tapioka ili kukuruzni škorb)
    prstohvat soli
    ½ male kašike bourbon vanilije
    1 šolja nekog biljnog miljeka (badem, zob, lješnjak)
    1 šolja kokosove kreme/vrhnja (onaj gusti dio iz limenke ako koristiš mlijeko)
    1 šolja pirea od bundeve

    Postupak:

    U zdjeli za kuhanje pomiješaj šećer, aru prah, sol i polako dodaj kokosovu kremu/vrhnje.
    Dodaj i drugo mlijeko i prah vanilije.
    Zagrij na laganoj vatri do vrenja uz stalno miješanje.
    Kad se zgusne i dobiješ gustu masu ne brini samo dalje miješaj, kuhaj 5-6 minuta.
    Kad je smjesa gusta ubaci ju u blender i dodaj 1 šolju pirea od bundeve.
    Izblendaj i krema je gotova.
    Možeš ju ohladiti i dodati na desert kad je hladna, a možeš je dodati i odmah, ako ne pojedeš sve prije.
    Ovakva kremica je u biti veganski puding, opet kao i svaki prethodni sloj može proći i kao samostalni doručak/ brzi fini desert. Ako nisi već sve prije pojela i ipak si se odlučila raditi ove čašice za kraj ih možeš ukrasiti finom tamnom čokoladom i granolom. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,