Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cartocci siciliani: Recept za italijansku karnevalsku poslasticu koja oduševljava milione

Preuzmite sliku

Popularno

Nezaobilazan desert na Siciliji u vrijeme karnevala – cartoccio. Jako je sličan poznatijim cannolima, najveća razlika je u vrsti tijesta od kojeg se rade tuljci, cartoccio je od dizanog tijesta, stoga ne čudi da je omiljena pokladna slastica. Puni se kremom od ricotte i čokolade, mi smo se odlučili za kombinaciju s kandiranom koricom narandže.

Cartocci siciliani 

Sastojci za 12 komada:

500 g glatkog brašna

20 g šećera

2 vanili šećera

70 g maslaca sobne temperature

5 g soli

2 dl mlijeka

1 vrećica suhog kvasca (7 g)

1 jaje

ribana korica manjeg limuna

maslac za premazivanje kalupa

ulje za prženje

šećer u prahu za ukras

  • Punjenje:

    500 g skute (ricotte), dobro ocijeđene

    150 g šećera u prahu

    80 g kapljica čokolade ili kockica kandirane narandže

    Priprema:

    Tijesto se može umijesiti ručno ili u mikseru. Mlijeko lagano zagrijati, mora biti mlako, nikako vruće. U zdjelu staviti brašno, sol, šećere, kvasac, limun, jaje i maslac. Početi dodavati mlako mlijeko i mijesiti, mlijeko dodavati postepeno. Mijesiti desetak minuta, tijesto treba biti mekano i glatko. Kuglu tijesta staviti u uljem premazanu zdjelu, pokriti i držati na toplom dok ne udvostruči volumen.

    Kalupe za cannole ili šaumrole obložiti papirom za pečenje, druga opcija je da se premažu maslacem.

    Tijesto prebaciti na radnu površinu i podijeliti na 12 dijelova, svaki dlanovima rastanjiti u dugi valjak i omotati oko pripremljenih kalupa pazeći da se krajevi stave ispod zamotanog tijesta i na taj način učvrste kako se tuljci u prženju ne bi otvorili. Pokriti ih, najbolje prozirnom folijom i držati na toplom mjestu dok im  se volumen ne udvostruči.  Za punjenje skutu protisnuti kroz fino cjedilo, može se i dva puta protisnuti ako je potrebno.

  • Dodati šećer u prahu i promiješati, dodati kapljice čokolade (sjeckanu čokoladu) ili kockice kandirane narandže. Držati u frižideru.  Ulje za prženje zagrijati u fritezi ili dubokoj tavi do temperature od 165 Celzijevih stepeni. Kad se tuljcima udvostruči volumen pržiti ih s obje strane do zlatno žute boje, vaditi ih na papirnate kuhinjske ubruse. Nakon par minuta izvaditi kalupe. Kremu staviti u slastičarsku vrećicu. Kad se ohlade puniti pripremljenom kremom i uvaljati u šećer u prahu ili kristal šećer. Ukrasiti čokoladom ili kockicama kandirane narandže, prenosi Miss7. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje