Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cappuccino mousse torta sa kafom i bijelom čokoladom – bez pečenja

Preuzmite sliku

Popularno

Torta se priprema bez pečenja, tako da ćete brzo uživati u njenom nevjerovatnom ukusu, prenosi Ženski Magazin.

Sastojci za tortu prečnika 22 cm:

40 g hrskave riže

100 g čokolade

1 dl slatke pavlake

40 g putera

Mousse od kafe:  

150 g bijele čokolade

3 kašičice instant kafe

120 ml šlaga

kašičica želatina u prahu (4 g)

2 kašike hladne vode

180 ml šlaga

Mousse od bijele čokolade

150 g bijele čokolade

120 ml šlaga

kašičica želatina u prahu (4 g)

2 kašike hladne vode

180 ml šlaga

Priprema:    

Pripremite osnovu za tortu tako što ćete otopiti čokoladu i postepeno je pomiješati sa maslacem i hrskavom rižom. Mješavina je slična čokoladi sa rižom. Kada dobijete gustu mješavinu ravnomjerno je rasporedite po dnu pleha. Stavite u frižider i pređite na pripremu moussa.

Kašiku želatinskog praha pomiješajte sa dvije do tri kašike hladne vode i ostavite nekoliko minuta da lijepo nabubri. Za pjenastu kafu, prvo zagrijte 120 ml pavlake, rastvorite instant kafu u njoj, zatim dodajte bijelu čokoladu, rastvorite je i dobro promiješajte. Dodajte želatin i pomiješajte da se potpuno rastvori. Ostalih 180 ml šlaga dobro umutite, a zatim lagano pomiješajte sa smjesom od kafe. Ovo je prvi sloj moussa i prelijte ga preko baze sa rižom i stavite u zamrzivač na sat vremena da se potpuno stvrdne.

Drugi sloj moussa se priprema isto kao i prvi, samo bez dodavanja kafe. Kada je sloj od kafe potpuno ohlađen, prelijte tortu moussom od bijele čokolade i vratite tortu u frižider na nekoliko sati.

Kada je torta dobro rashlađena uživajte u božanstvenom ukusu! (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje