Torta se priprema bez pečenja, tako da ćete brzo uživati u njenom nevjerovatnom ukusu, prenosi Ženski Magazin.
Sastojci za tortu prečnika 22 cm:
40 g hrskave riže
100 g čokolade
1 dl slatke pavlake
40 g putera
Mousse od kafe:
150 g bijele čokolade
3 kašičice instant kafe
120 ml šlaga
kašičica želatina u prahu (4 g)
2 kašike hladne vode
180 ml šlaga
Mousse od bijele čokolade
150 g bijele čokolade
120 ml šlaga
kašičica želatina u prahu (4 g)
2 kašike hladne vode
180 ml šlaga
Priprema:
Pripremite osnovu za tortu tako što ćete otopiti čokoladu i postepeno je pomiješati sa maslacem i hrskavom rižom. Mješavina je slična čokoladi sa rižom. Kada dobijete gustu mješavinu ravnomjerno je rasporedite po dnu pleha. Stavite u frižider i pređite na pripremu moussa.
Kašiku želatinskog praha pomiješajte sa dvije do tri kašike hladne vode i ostavite nekoliko minuta da lijepo nabubri. Za pjenastu kafu, prvo zagrijte 120 ml pavlake, rastvorite instant kafu u njoj, zatim dodajte bijelu čokoladu, rastvorite je i dobro promiješajte. Dodajte želatin i pomiješajte da se potpuno rastvori. Ostalih 180 ml šlaga dobro umutite, a zatim lagano pomiješajte sa smjesom od kafe. Ovo je prvi sloj moussa i prelijte ga preko baze sa rižom i stavite u zamrzivač na sat vremena da se potpuno stvrdne.
Drugi sloj moussa se priprema isto kao i prvi, samo bez dodavanja kafe. Kada je sloj od kafe potpuno ohlađen, prelijte tortu moussom od bijele čokolade i vratite tortu u frižider na nekoliko sati.
Kada je torta dobro rashlađena uživajte u božanstvenom ukusu! (Tuzlanski.ba)