Dolazak toplih dana znači i povratak ove popularne ljetne namirnice na dnevni meni. Lubenica je jedan od naših omiljenih načina osvježenja, a donosi i brojne benefite za naš organizam.
Osim što hidratizira tijelo i prirodni je diuretik, smanjuje upale, pospješuje imunitet, ali i popravlja raspoloženje!
Ako imate lubenicu i razmišljate kako je kreativno pripremiti, imamo 3 slasna prijedloga za vas! Ova jela mogu vam poslužiti kao salata, večera ili osvježenje na kraju dana.
Salata s lubenicom, mentom i feta sirom
Lubenicu narežite na kockice i dodajte na tanjir uz feta sir narezan na kockice. Za ½ lubenice će vam trebati oko 250 g sira. Dodajte i nekoliko crnih maslina i začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, krupnom soli i obogatite salatu s par listića svježe mente.
Salata s lubenicom, rikolom i krastavcem
Na tanjir složite očišćenu rikolu. Dodajte 200g usitnjene lubenice bez sjemenki i 100g krastavaca koje ste narezali na sitne kockice. Zatim po vrhu dodajte 50 g narezanog feta sira, malo svježe iscijeđenog soka od limuna, par kašika maslinovog ulja i malo svježeg bibera po ukusu. Promiješajte i prijatno!
Sladoled od lubenice
Sastojci:
4 šoljice lubenice izrezane na kockice, bez sjemenki
4 kašike meda
1 šoljica grčkog jogurta
1 kašika limunovog soka
Priprema:
Lubenicu stavite u blender i miješajte dok ne dobijete teksturu pirea. Zatim smjesu prebacite u veliku zdjelu te dodajte med, jogurt i limun. Smjesu kroz cjedilo naspite u kalupe za sladoled. Držati u zamrzivaču najmanje sat vremena prije konzumacije. (Bonjour.ba)