Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Brzo i bez pečenja: Bounty torta gotova za 15 minuta

Preuzmite sliku

Ukoliko volite Bounty čokoladice, onda ćete ovu tortu obožavati!

Ona okusom podsjeća na omiljenu čokoladicu, a veoma je kremasta i idealna za sve prilike. U slast!

Sastojci:

Kora 300 grama mljevenog keksa (petit, plazma ili neki drugi)

5 kašika kakaoa

dvije kašike šećera u prahu

100 grama tamne čokolade

60 grama maslaca

oko 160 ml mlijeka.

Fil:

1 l mlijeka

4 pudinga sa ukusom slatke pavlake

12 kašika šećera

250 grama maslaca ili margarina

300 grama kokosa.

Glazura:

500 ml slatke pavlake

270 grama tamne čokolade.

Dekoracija:

dvije vrećice šlaga

150 ml mlijeka.

Priprema:

Prvo pravimo fil. Od litre mlijeka uzeti oko 200 ml, izmiješati puding i šećer, a ostatak mlijeka staviti na štednjak da prokuha. Ukuhati puding i skloniti s vatre kada se zgusne. Prekriti prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ostaviti da se hladi.

Zatim pripremamo koru. Sameljemo keks, pomiješamo ga sa kakaom i šećerom u prahu. Otopimo na štednjaku maslac sa čokoladom i dodamo mljevenom keksu. Dobro izmiješamo smjesu kašikom, a zatim postupno dodajemo mlijeko i miješamo rukom dok ne dobijemo kompaktnu smjesu koja se ne raspada, ali ne smije biti ni gnjecava. Ako vam se učini pretvrdo, možete dodati još malo mlijeka. Uzmemo odgovarajuću tacnu i stavimo na nju obruč od kalupa za torte prečnika 26 cm i utisnemo na tacnu smjesu od keksa, ravnomjerno rasporedimo i izravnamo.

Potom pravimo glazuru. Sipamo slatku pavlaku u manju šerpu i stavimo na štednjak, zagrijavamo je, ali ne smije proključati. Izlomimo čokoladu na kocke i ubacimo u slatku pavlaku. Isključimo štednjak i miješamo na toplom kolu dok se čokolada ne otopi i sjedini sa slatkom pavlakom. Kada se sjedinilo, skinemo sa štednjaka i ostavimo da se hladi uz povremeno miješanje kašikom, kako se ne bi stvorila korica.

Sada uzmemo ohlađeni puding i umiješamo mikserom omekšali maslac. Pjenasto izmutimo, a zatim dodamo i kokos. Na podlogu rasporedimo fil, a preko fila prelijemo glazuru i ostavimo tortu na hlađenje u hladnjak preko noći. Sutradan skinemo obruč sa tacne i dekoriramo tortu šlagom (po želji). (Večernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,