Nutella i keks savršen su spoj koji volimo svi. Upravo zbog toga morate probati ovaj superbrzi, kremasti kolač. Za pripremu ove slastice vam ne treba rerna niti iskustvo u izradi kolača, već samo malo dobre volje, piše Zadovoljna.hr.
Sastojci za kremu:
– 3 šolje slatkog vrhnja
– 2 kašike šećera
– 1/2 kašičice cimeta
– 2 kašičice ekstrakta vanilije
– 1/2 šolje Nutelle (ili nekog sličnog čokoladnog namaza)
Sastojci za podlogu:
– 150 grama prhkih keksa s maslacem
– 100 grama maslaca
– 1 kašika kakaa
Priprema:
1. Sameljite ili usitnite kekse, pomiješajte ih s otopljenim maslacem i kakaom. Nakon toga smjesu dobro utisnite u kalup i pecite 10 minuta na 170 Celzijevih stepeni.
2. Mikserom tucite slatko vrhnje dok se malo ne stvrdne, zatim dodajte šećer, vaniliju i cimet te opet sve dobro izmiksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Zatim u nju dodajte Nutellu te je kuhačom polako i lagano umiješajte u slatko vrhnje.
3. Smjesu Nutelle i slatkog vrhnja ulijte u kalup s keksima. Kalup prekrijte folijom i ostavite kolač da se stvrdne preko noći.
Savjet:
Želite li kolaču dati malo svježine, možete mu dodati maline, jagode ili borovnice koje jednostavno prije serviranja poslažete na vrh kolača. (Tuzlanski.ba)