Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brzi recept sa jesenju pitu sa višnjama

Preuzmite sliku

U jesen posebno volimo da ugodimo sebi i voljenima ukusnim i mirisnim desertima.

U kuharima postoji čak i poseban odjeljak za sezonske deserte – jesenje pite. Obično su to pite od jabuka ili višanja. Danas ćemo vam reći kako da brzo napravite jesenju pitu od smrznutih višanja, piše Ženski magazin.

Sastojci za tijesto:     

200 g brašna;

150 g putera;

80 ml vode;

1 jaje

1/2 kašike soli.

Sastojci za fil:

500 g smrznutih višanja;

180 g šećera;

2 kašike skroba;

1/2 kašike cimeta;

prstohvat limunove kore.

Ohlađeni maslac narežite na kockice. Izmiješajte sa brašnom i šećerom. Ručno umijesite dobijeno tijesto i dodajte hladnu vodu. Tijesto će biti sa malim komadićima putera, ali rastopiće se tokom pečenja (zbog toga će pita biti lagana).

Omotajte dobijeno tijesto u foliju i stavite u frižider 20-30 minuta. Sada je testo potrebno podijeliti na dva dijela (donji je deblji, gornji je tanji).  Razvucite tijesto da stane na dno posude za pečenje. Kalup (dno i zidove) namažite maslacem i položite tijesto. Razvucite gornji dio tijesta i odložite na neko vrijeme.

Uz pomoć drvene lopatice pomiješajte sve sastojke za nadjev. Sipajte u kalup sa tijestom. Preko fila stavite nekoliko kockica putera, a zatim testom zatvorite pitu. Premažite je umućenim jajetom i pospite šećerom.

Zagrijati rernu na 190 stepeni. Stavite pitu i poslije par minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni. Pecite 10-15 minuta dok ne porumeni. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,