U jesen posebno volimo da ugodimo sebi i voljenima ukusnim i mirisnim desertima.
U kuharima postoji čak i poseban odjeljak za sezonske deserte – jesenje pite. Obično su to pite od jabuka ili višanja. Danas ćemo vam reći kako da brzo napravite jesenju pitu od smrznutih višanja, piše Ženski magazin.
Sastojci za tijesto:
200 g brašna;
150 g putera;
80 ml vode;
1 jaje
1/2 kašike soli.
Sastojci za fil:
500 g smrznutih višanja;
180 g šećera;
2 kašike skroba;
1/2 kašike cimeta;
prstohvat limunove kore.
Ohlađeni maslac narežite na kockice. Izmiješajte sa brašnom i šećerom. Ručno umijesite dobijeno tijesto i dodajte hladnu vodu. Tijesto će biti sa malim komadićima putera, ali rastopiće se tokom pečenja (zbog toga će pita biti lagana).
Omotajte dobijeno tijesto u foliju i stavite u frižider 20-30 minuta. Sada je testo potrebno podijeliti na dva dijela (donji je deblji, gornji je tanji). Razvucite tijesto da stane na dno posude za pečenje. Kalup (dno i zidove) namažite maslacem i položite tijesto. Razvucite gornji dio tijesta i odložite na neko vrijeme.
Uz pomoć drvene lopatice pomiješajte sve sastojke za nadjev. Sipajte u kalup sa tijestom. Preko fila stavite nekoliko kockica putera, a zatim testom zatvorite pitu. Premažite je umućenim jajetom i pospite šećerom.
Zagrijati rernu na 190 stepeni. Stavite pitu i poslije par minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni. Pecite 10-15 minuta dok ne porumeni. (Tuzlanski.ba)