Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brzi desert od kokosa i čokolade koji može svako napraviti

Preuzmite sliku

Naopaki čupavci toliko su jednostavni za pripremu da ih mogu napraviti i totalni amateri…

Za brzi kolač od kokosa ne treba vam vaga – tek čaša za jogurt od dva decilitra koja će poslužiti za mokre i suhe sastojke.

Egzotičnih sastojaka nema, a ko želi može se poigrati i umjesto kokosovog brašna koristiti mak ili mljeveni rogač, pa čak ubaciti i grožđice, na kockice narezane jabuke ili kruške, piše punkufer.hr.

Sastojci za kolač od kokosa:

1/2 čaše kiselog vrhnja
1/2 čaše jogurta
1 čaša punomasnog mlijeka
1/3 čaše ulja
1 čaša ribanog kokosa (grubo mljeveno brašno)
2 vanilin šećera
1/2 čaše šećera
2 čaše oštrog brašna
1 kašika pšeničnog griza
1 kašika praška za pecivo

Glazura:

100 grama tamne čokolade
2 kašike ulja

Priprema:

1. Šećer pomiješajte u malo mlijeka da se rastopi.

2. Posebno pomiješajte suhe i mokre sastojke pa ih nježno pomiješajte i prebacite u manju posudu za pečenje ili kalup za manje torte koju namastite i pospite brašnom da se tijesto ne lijepi.

3. Pecite oko 25-30 minuta na 180 °C i čačkalicom provjerite da li je kolač pečen. Ako je čista, bez mrvica tijesta, spreman je za vađenje iz rerne.

4. Kada je kolač pečen, izvadite ga i još vrućeg prelijte čokoladnom glazurom.

5. Čokoladnu glazuru napravite tako da kockice čokolade za kuhanje otopite na pari i pomiješate sa uljem. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,