Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brže od palačinki: Prefine rolnice za koje vam treba tek nekoliko sastojaka

Preuzmite sliku

Hrskave izvana, a iznutra sočne – pohovane rolice od hljeba idealan su doručak ili večera, a napuniti ih možete čime poželite. Kombinacije sastojaka idu mnogo dalje od klasika s pekmezom ili čokoladom, pa tako gastroblogeri hvale kobasice s cimetom ili maslac s jagodama. 

Nešto pitomiji, omiljeni nadjevi spajaju ploške banana s namazom od čokolade i lješnjaka, kao i svježi sir s pekmezom. Lažne palačinke spas su za višak hljeba, a onaj koji je star barem jedan dan idealan je za pohovanje jer bolje upija smjesu.

Dječje radosti, odnosno “sendvič” od putra i pekmeza koji je žario i palio u osamdesetima poslužio je kao ideja za recept u nastavku.

Sastojci za pohane rolice:

10 kriški hljeba ili tosta

40 g maslaca

10 kašika marmelade

3 jaja

3 kašike mlijeka

1/2 kašikice cimeta

Priprema:

1. Hljeb narežite na kriške, malo razvaljajte valjkom za tijesto pa odrežite koricu.

2. Premažite ga maslacem i marmeladom pa savijte u rolnice.

3. Rolice umočite u smjesu od jaja, mlijeka i cimeta pa ispržite.

 Slasne kombinacije nadjeva 

Slatko: 

Mascarpone + vanilija + jagode

Ricotta + naribana korica narandže

Maslac od kikirikija + pire od kestena

Kompot od krušaka + pečeni lješnjaci

Puding od čokolade + višnje

Slano:

Puretina + pesto + paradajz

Piletina + gljive + špinat

Junetina + gljive

Losos + ricotta + masline

Mljeveno meso + umak od paradajza (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,