Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brze knedle sa šljivama: Jednostavan recept za koji vam ne treba krompir

Preuzmite sliku

Iako ih svi volimo jesti, kuhanje krompira i priprema krompirovog tijesta za knedle mnogima zadaje muke.

Zato će brzi recept za koji vam ne trebaju ni krompir ni jaja riješiti vaš problem i skratiti vrijeme pripreme.

Sastojci (za 4 osobe):

2 šoljice vode

2 šoljice glatkog brašna

svježe šljive (ili po želji tvrđi pekmez)

malo soli

1 velika kašika maslaca

dodatno brašno za miješenje

Priprema:

Zakuhajte posoljenu vodu te u nju dodajte brašno. Miješajte dok se brašno i voda povežu u glatku smjesu. Miješajte brzo i žustro s čvrstom kuhačom ili pjenjačom kako biste razradili potnecijalne grudice. Maknite s vatre, dodajte maslac i opet dobro promiješajte pa pustite da se malo ohladi, tek toliko da ga možet normalno obrađivati rukama.

Na radnu površinu posipajte malo brašna te na to stavite dobivenu smjesu iz lonca. Mijesite kratko dok ne dobijete lijepo glatko tijesto. Rukama ga izdužite, oblikujte u deblji valjak i narežite na onoliko komada koliko knedli želite.

U svaki komad tijesta utisnite šljivu (ili kašiku pekmeza) te dlanovima oblikujte knedle.

Dublju zdjelu do polovice napunite vodom, malo posolite i zakuhajte na srednje jakoj vatri. Kada voda zakuha, ubacite unutra knedle i kuhajte još nekoliko minuta nakon što isplivaju na površinu.

Poslužite ih s dodatkom po želji – prelivene maslacem i prezlima, sa šećerom i cimetom, makom, vrhnjem…

Savjet: Prije pripreme odaberite šoljicu koja će vam biti mjerna jedinica za brašno i vodu, zapremnina šoljice ovisi o vašim potrebama. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,