U smislu gastronomskih užitaka, za mnoge su upravo fritule jedan od simbola zimskog i prazničnog razdoblja.
Za uživanje u ovoj poslastici ne trebaju vam adventski štandovi nego nekoliko uobičajenih sastojaka koje možda već imate u kuhinji i malo vremena. Najlakši recept za brze i jednostavne fritule pronađite u nastavku.
Sastojci za fritule:
– 25 dag mekog brašna
– 1 veliko jaje
– 1 jabuka
– 180 g jogurta (tekućeg ili čvrstog)
– 2 kašike šećera
– 1 kašike rakije
– 1 kašika ruma
– 2 male kašikice praška za pecivo
– prstohvat soli
– 1 litra ulja ili masti (za prženje)
Priprema fritula:
1. U jednoj posudi pomiješajte jaje sa šećerom i soli. Zatim dodajte naribanu jabuku, jogurt, rakiju i rum. U drugoj posudi pomiješajte brašno i praškom za pecivo koje potom dodajte u prvu smjesu.
2. Stavite ulje ili mast u dublju zdjelu za prženje. Zapamtite da fritule ne smiju dodirivati dno zdjele nego moraju plivati u masnoći pa regulirajte količinu ulja imajući to na umu.
3. Ulje zagrijte na srednjoj temperaturi. Ako je ulje previše vruće, fritule će brzo potamnjeti i zagorjeti te neće se napuhnuti.
4. Malom kašikicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge male kašikice polagano spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti zdjelu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se. Ako primijetite da se ne okreću, lagano ih sami okrenite s viljuškom.
Prijatno! (zadovoljna.hr)