Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brze fritule: Najlakši recept za omiljenu zimsku poslasticu

Preuzmite sliku

U smislu gastronomskih užitaka, za mnoge su upravo fritule jedan od simbola zimskog i prazničnog razdoblja.

Za uživanje u ovoj poslastici ne trebaju vam adventski štandovi nego nekoliko uobičajenih sastojaka koje možda već imate u kuhinji i malo vremena. Najlakši recept za brze i jednostavne fritule pronađite u nastavku.

Sastojci za fritule:

– 25 dag mekog brašna

– 1 veliko jaje

– 1 jabuka

– 180 g jogurta (tekućeg ili čvrstog)

– 2 kašike šećera

– 1 kašike rakije

– 1 kašika ruma

– 2 male kašikice praška za pecivo

– prstohvat soli

– 1 litra ulja ili masti (za prženje)

  • Priprema fritula:

    1. U jednoj posudi pomiješajte jaje sa šećerom i soli. Zatim dodajte naribanu jabuku, jogurt, rakiju i rum. U drugoj posudi pomiješajte brašno i praškom za pecivo koje potom dodajte u prvu smjesu.

    2. Stavite ulje ili mast u dublju zdjelu za prženje. Zapamtite da fritule ne smiju dodirivati dno zdjele nego moraju plivati u masnoći pa regulirajte količinu ulja imajući to na umu.

    3. Ulje zagrijte na srednjoj temperaturi. Ako je ulje previše vruće, fritule će brzo potamnjeti i zagorjeti te neće se napuhnuti.

    4. Malom kašikicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge male kašikice polagano spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti zdjelu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se. Ako primijetite da se ne okreću, lagano ih sami okrenite s viljuškom.

    Prijatno! (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,