Ponedjeljak, 6. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

667

OPORAVLJENI

44

UMRLI

26
Preuzmite sliku

Brze fritule: Lagani recept za omiljenu zimsku poslasticu

Ovih dana mnogi hrle na adventske štandove kako bi uživali u fritulama. Međutim, ovu poslasticu lako možete napraviti i sami. U nastavku pogledajte recept za brze fritule.

Sastojci za fritule

25 dag mekog brašna

1 veliko jaje

1 jabuka

180 g jogurta (tekućeg ili čvrstog)

2 kašike šećera

1 kašika rakije

1 kašika ruma

2 male kašikice praška za pecivo

prstohvat soli

1 litra ulja ili masti (za prženje)

 Priprema fritula:

1. U jednoj posudi pomiješajte jaje sa šećerom i soli. Zatim dodajte naribanu jabuku, jogurt, rakiju i rum. U drugoj posudi pomiješajte brašno i praškom za pecivo koje potom dodajte u prvu smjesu.

2. Stavite ulje ili mast u dublju zdjelu za prženje. Zapamtite da fritule ne smiju dodirivati dno zdjele nego moraju plivati u masnoći pa regulišite količinu ulja imajući to na umu.

3. Ulje zagrijte na srednjoj temperaturi. Ako je ulje previše vruće, fritule će brzo potamniti i zagoriti te neće se napuhnuti.

4. Malom kašikicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge male kašikice polagano spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti zdjelu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se. Ako primijetite da se ne okreću, lagano ih sami okrenite s viljuškom.

Prijatno! (Ljepotaizdravlje.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,