Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Brza i slasna: Recept za finu tortu od narandže i čokolade

Preuzmite sliku

Spoju čokolade i citrusa u desertu teško je odoljeti, pogotovo kada je taj citrus mirisna narandža. U nastavku pročitajte recept za brzu tortu s narandžom i čokoladom

Sastojci za biskvit:

– 6 jaja
– 7 dag maslaca
– 4 velike narandže
– 15 dag brašna
– 10 dag šećera
– prstohvat soli

Sastojci za čokoladnu glazuru:

– 7 dag maslaca
– 15 dag tamne čokolade

Dodatni sastojci:

– malo maslaca za premazivanje kalupa
– krušne mrvice

Priprema torte

1. Okrugli kalup (ili bilo koji po vlastitoj želji) premažite maslacem i pospite krušnim mrvicama.

2. Iscijedite sok od 2 narandže. Ako imate sreće i možete nabaviti neprskane narandže, onda prije cijeđenja naribajte koricu pa je pomiješajte sa sokom.

3. Cijela jaja, šećer i prstohvat soli miksajte mikserom od 5 do 7 minuta ili dok se smjesa ne udvostruči i postane blijedo žuta.

4. Otopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi.

5. Maslac lagano umiješajte u istučena jaja i šećer. Zatim jednako lagano umiješajte sok od narandže (i koricu, ako je imate).

6. Naposljetku u smjesu uz lagano miješanje dodajte brašno. Nikako nemojte dodati svu količinu brašna odjednom kako vam se ne bi stvorile grudvice.

7. Gotovu smjesu za biskvit ulijte u kalup i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 25 do 30 minuta. Biskvit je gotov kada na vrhu bude tamnožut i kada se sa strane počne odvajati od kalupa. Ako niste sigurni da je gotov, poslužite se starim trikom s čačkalicom.

Probodite biskvit na sredini čačkalicom i ako ona izađe van suha, to znači da je biskvit gotov. Ako primijetite da je čačkalica vlažna i na nju se lijepi tekuća smjesa, biskvit još treba peći. Kada je pečen, biskvit izvadite iz rerne i pustite da se ohladi.

8. Iscijedite preostale dvije narandže i sokom prelijte ohlađeni biskvit.

9. Čokoladu natrgajte na kockice i rastopite na laganoj vatri ili pari. Zatim u nju dodajte maslac narezan na listiće i kada se on otopi, povežite ga čokoladom.

10. Biskvit prelijte glazurom od čokolade. Po želji tortu ukrasite kriškama narandže, a možete je poslužiti uz nekoliko kašika tučenog slatkog vrhnja. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,