Kome rafaelo nije omiljena poslastica? Hrskava i ukusna sada u kućnoj pripremi, napravite je brzo i jednostavno.
Sve što treba za ovu poslasticu je:
– 9 bjelanjaka
– 15 kašika šećera
– 3 kašike prezle
– 300g kokosa + malo za posuti za ukras
– 1,5 litar mlijeka + 3 dcl za natopiti kore
– 200g gustina
– 250g margarina ili maslaca
– 100g šećera za kremu
Priprema
Biskvit: Umutiti snijeg od 3 bjelanjaka, dodati 5 kašika šećera, 1 kašiku mrvica i 100 g kokosa. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 10-15 min (provjeriti čačkalicom). Gotovi biskvit natopiti sa 1dcl hladnog mlijeka. Peći 3 biskvita (ukupno 9 bjelanjaka, ostane 9 žumanjaka). Za okrugli kalup razmjera oko 26 cm.
Krema: U litar i po mlijeka ukuhati gustin i šećer. U hladno dodati margarin.
Slagati: Kora, fil, kora, fil, kora, fil, posuti kokosom i dobro ohladiti. (recepti-24.com)