Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brza baklava sa ekstratkom vanilije i orasima

Preuzmite sliku

Ukoliko ste poželjeli jesti baklavu, a ne da vam se čekati  2 sata da bude gotove, onda je ovaj recept super za vas.

Peče se samo 20-25 minuta ili dok ne dobije lijepu roze boju.

Sastojci: 1 pakovanje kora za pitu, 125 g maslaca, jedna ili jedna i po šolja oraha, ekstrakt vanilije, 3 šolje šećera, 2 šolje vode

Priprema: Podijelite kore na dva jednaka dijela. Jednu polovinu kora pospite sa 1/3 rastopljenog maslaca i polovinom krupnije samljevenih oraha. Uvijte dobro u rolat i ponovite proceduru sa drugom polovinom kora. Isijecite rolate na zalogaje veličine oko 2-3 cm i poređajte u namazan pleh kao panjiće, vertikalno.

Odozgo pospite sa preostalom 1/3 rastopljenog maslaca. Stavite baklavu da se peče u umjereno ugrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20-25 minuta ili dok ne dobije lijepu roze boju.

Pripremite šećerni sirup sa vanilom, stavite ga da provri nekoliko minuta. Ostavite da se malo ohladi i prelijte sa njim hladnu baklavu. Pospite baklavu mrvljenim orašastim plodovima odozgo i servirajte nakon što malo odstoji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,