Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brz i lagan desert: Rolada s malinama koja se topi u ustima

Preuzmite sliku

Ako tražite fin, brz, lagan i oku dopadljiv desert s kojim ćete iznenaditi ukućane i prijatelje, odgovor je biskvitna rolada sa svježim malinama i finim tučenim slatkim vrhnjem.

Osim što prekrasno izgleda, nevjerovatno je ukusna i osvježavajuća, idealna za toplije dane i sezonu malina, prenosi Zadovoljna.hr.

Sastojci:

Za biskvit:

6 jaja (sobne temperature)
200 g šećera
½ kašičice ekstrakta vanilije
120 g glatkog brašna
šećer za valjanje rolade

Punjenje:

125 g džema od malina
500 ml slatkog vrhnja
3 kašike šećera u prahu
½ kašičice ekstrakta vanilije
300 g svježih malina

Za ukrašavanje:

šećer u prahu ili malo tučenog slatkog vrhnja
nekoliko svježih malina

Priprema:

1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izmiksajte u lagani snijeg, dodajte polovicu šećera (100 g) i izmiksajte do kraja.

2. U drugoj zdjeli izmiksajte žumanjke s ostatkom šećera (100 g) i ekstraktom vanilije (možete staviti i vanilin šećer). Miksajte dok smjesa ne udvostruči volumen. Dodajte dio tučenih bjelanjaka pa pažljivo umiješajte špatulom. Ponovite to još dva puta dok ne umiješate sve bjelanjke.

3. Sad dio po dio dodajte brašno i svaki put pažljivo izmiješajte. Istresite smjesu na pleh (od rerne) koji ste prekrili papirom za pečenje, poravnajte špatulom pa stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 190°C i pecite između 8 i 12 minuta.

4. Pečeni biskvit prebacite na čistu kuhinjsku krpu koju ste posuli šećerom pa još vruće zamotajte u rolu. Pustite da se ohladi na rešetki za hlađenje.

5. Pripremite kremu za punjenje: ako vam je džem od malina pregust, dodajte mu kašiku vode pa ga dobro izmiješajte. Istucite slatko vrhnje u čvršći šlag (dodajte mu šećer u prahu i ekstrakt vanilije). Dio malina lagano zdrobite viljuškom pa umiješajte u tučeno vrhnje, a dio ostavite cijelima.

6. Ohlađeni biskvit razvaljajte, premažite ga džemom od malina, potom ga premažite kremom od vrhnja i malina, pospite cijelim malinama pa zamotajte roladu. Stavite na pladanj i na hlađenje najmanje 2 sata.

7. Ohlađenu roladu pospite šećerom u prahu ili je premažite s malo tučenog slatkog vrhnja i ukrasite malinama.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,