Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brownie koji se topi u ustima: Jednostavan recept za čokoladne kocke kojima je teško odoljeti

Preuzmite sliku

Iako su nalik na kakao-kocke, jednostavan kolač koji se priprema i kod nas, brownieji se od njih uvelike razlikuju. Hrskavi vanjski sloj nalik na kožu i mekana, pomalo gnjecava unutrašnjost ono je po čemu su postali poznati i izvan kontinenta na kojem su nastali.

Brownie se u SAD-u spravlja još od kraja 19. stoljeća, a tokom godina glas o njegovoj sočnosti i jednostavnosti proširio se širom svijeta. Osim tradicionalnog recepta, koji vam donosimo u nastavku, brownieji se danas jedu u raznim izvedbama – s orasima, bademima, lješnjacima, indijskim oraščićima ili čak jabukama.

Sastojci:

200 g maslaca

200 g tamne čokolade

175 g smeđeg šećera

3 jaja

1 kašika ekstrakta vanilije

75 g glatkog brašna

30 g kakaa u prahu

Prstohvat soli

3 kašike čokoladnih kapljica

  • Priprema:

    Zagrijte rernu na 180 °C. Pripremite papir za pečenje tako da ga odrežete na pola, nauljite četvrtastu posudu za pečenje i u nju postavite papire okomito jedan na drugi.

    Na pari rastopite čokoladu i maslac pa im dodajte šećer i ekstrakt vanilije.

    Pustite neka se glatka čokoladna smjesa malo ohladi pa u nju umiješajte jaja i dobro sve pjenjačom sjedinite.

    Na kraju u smjesu možete lagano umiješati komadiće čokolade, oraha, lješnjaka ili listiće badema.

    Smjesu ulijte u kalup i po njoj pospite čokoladne kapljice te je stavite u rernu na 26 minuta. 

    Pustite neka brownie odmori oko 10 minuta u kalupu, a režite ih nakon 20 minuta i uživajte u sočnim čokoladnim kockama koje se tope u ustima. Ako uspiju preživjeti duže od jednog dana, čuvajte ih u plastičnoj posudi s poklopcem do četiri dana.

    Uživajte u brownieju sa sladoledom od vanilije ili šlagom. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,