Iako su nalik na kakao-kocke, jednostavan kolač koji se priprema i kod nas, brownieji se od njih uvelike razlikuju. Hrskavi vanjski sloj nalik na kožu i mekana, pomalo gnjecava unutrašnjost ono je po čemu su postali poznati i izvan kontinenta na kojem su nastali.
Brownie se u SAD-u spravlja još od kraja 19. stoljeća, a tokom godina glas o njegovoj sočnosti i jednostavnosti proširio se širom svijeta. Osim tradicionalnog recepta, koji vam donosimo u nastavku, brownieji se danas jedu u raznim izvedbama – s orasima, bademima, lješnjacima, indijskim oraščićima ili čak jabukama.
Sastojci:
200 g maslaca
200 g tamne čokolade
175 g smeđeg šećera
3 jaja
1 kašika ekstrakta vanilije
75 g glatkog brašna
30 g kakaa u prahu
Prstohvat soli
3 kašike čokoladnih kapljica
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 °C. Pripremite papir za pečenje tako da ga odrežete na pola, nauljite četvrtastu posudu za pečenje i u nju postavite papire okomito jedan na drugi.
Na pari rastopite čokoladu i maslac pa im dodajte šećer i ekstrakt vanilije.
Pustite neka se glatka čokoladna smjesa malo ohladi pa u nju umiješajte jaja i dobro sve pjenjačom sjedinite.
Na kraju u smjesu možete lagano umiješati komadiće čokolade, oraha, lješnjaka ili listiće badema.
Smjesu ulijte u kalup i po njoj pospite čokoladne kapljice te je stavite u rernu na 26 minuta.
Pustite neka brownie odmori oko 10 minuta u kalupu, a režite ih nakon 20 minuta i uživajte u sočnim čokoladnim kockama koje se tope u ustima. Ako uspiju preživjeti duže od jednog dana, čuvajte ih u plastičnoj posudi s poklopcem do četiri dana.
Uživajte u brownieju sa sladoledom od vanilije ili šlagom. (punkufer.hr)