Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bračni par iz Tuzle i Novog Mesta osmislio recept za sarmu bez mesa

Preuzmite sliku

Igor i Jelena Šarkanović nedavno su objavili knjigu recepata pod nazivom “Balkan Vegan”. Njihov je cilj približiti balkanske okuse ljudima koji jedu hranu biljnog porijekla.

“Igor i ja već više od 20 godina ne konzumiramo meso, a skoro 10 godina smo vegani. Kada se rodio naš sin Bor, primijetili smo da ima alergiju koja se odražavala na njegovoj koži kao crvenilo i jak svrbež. Budući da se naš sin hranio samo majčinim mlijekom, nešto što sam ja unosila u svoje tijelo ga je iritiralo. Testovi za male bebe su nepouzdani pa sam morala biti na različitim prehrambenim režimima kako bih utvrdila što uzrokuje probleme. Tek kad sam izbacila mliječne proizvode iz prehrane, alergija je potpuno nestala”, rekla je jelena za Pun kufer.

  • Knjiga sadrži 55 recepata podijeljenih u pet skupina: meze, juhe, salate, glavna jela te kafa i slatko.

    “Pri odabiru recepata za knjigu nisam se fokusirala na jela poput ćevapa jer je balkanska kuhinja mnogo bogatija i raznovrsnija od toga. Recepte sam skupljala odasvud te ih modificirala na svoj način. Najzanimljiviji su mi bili stari recepti naših mama i baka. Neki recepti su gotovo zaboravljeni – poput popare i pihtije od boba”, ispričala je.

    Dodala je da joj je bio cilj koristiti sastojke koji se mogu kupiti u svakom marketu i koristiti što manje prerađenu hranu.

    “Tako sam nekad koristila tofu ili komadiće soje, a u većini su to bile mahunarke, bademi, suncokretove sjemenke, zobene pahuljice, heljda, gljive”, rekla je. Otkrila je i recept za sarmu bez mesa.

    Sastojci

    – glavica kiselog kupusa

    – 300 g bijele riže

    – 300 ml pasiranog paradajza

    – 50 g crvene leće

    – 50 g zelene leće

    – 50 g dimljenog tofua

    – 50 g drobljenih oraha

    – 3 češnja češnjaka

    – glavica luka

    – mrkva

    – stapka celera

    – lovorov list

    – ulje

    – so i papar

    – mljevena paprika

    – svježi peršin

  • Priprema:

    Dobro operite rižu i leću. Na ulju izdinstajte nasjeckani luk i češnjak, mrkvu, celer, listove peršina, zdrobljene orahe, so i papar.

    Dodajte iscijeđenu rižu i leću. Sve dobro izmiješajte i dinstajte tri do pet minuta. Tim nadjevom punite pripremljene listove kupusa i zamotajte sarme tako da budu “kompaktne”.

    Dno posude prvo pokrijte listovima kupusa i na njih slažite sarme. U tavi na dvije do tri kašike ulja lagano zagrijte mljevenu papriku i dodajte pasirani paradajz. Tim umakom prelijte sarme.

    Dodajte vode toliko da sve sarme budu prekrivene, stavite lovorov list i kuhajte oko sat vremena. Po potrebi dodajte još vode. Sarmu možete poslužiti samu ili uz pire krompir. (Foto: Bite with Zest)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje