Cheesecake je mnogim damama omiljeni kolač – bez obzira je li riječ o pečenoj torti od sira ili sirovoj varijanti koja se vrlo lako može smućkati od svega nekoliko sastojaka.
U vrlo sličnom kolaču mogu uživati čak i oni koji ne smiju jesti sir, ili ne jedu hranu životinjskog porijekla. Postoje i mnogobrojne verzije za veganski ili lažni cheesecake koji se umjesto od sira radi od indijskih oraščića i kokosovog mlijeka te ulja, a koji se može poslužiti s voćem po želji. S obzirom da su sve namirnice koje se koriste u kolaču jestive bez termičke obrade, ne mora se peći. Najteži zadatak, pak, je čekanje da se kolač ohladi i da bude spreman za posluživanje.
Sastojci za lažni cheesecake:
Za podlogu: 200 grama mekanih datula bez koštica, 120 grama oraha
Za nadjev: 250 grama indijskih oraščića, 150 grama javorovog sirupa ili agavea, 150 ml kokosova mlijeka, 80 ml rastopljenog kokosova ulja, 1 limun
Priprema: U dobrom blenderu ili sjeckalici za povrće usitnite orahe dok se ne pretvore u prah. Izvadite oraha iz blendera i ostavite ih sa strane. U blender ubacite datule bez koštica i pulsirajte dok ne dobijete pastu. Ako na raspolaganju nemate mekane datule iskoristiti možete i one sušene, samo ih pola sata prije pripreme kolača namočite u toploj vodi da omekšaju, a potom ih ocijedite od viška vode.
Vratite orahe u blender i miksajte s pastom od datulja dok ne dobijete jednoličnu ljepljivu smjesu. Ako vam je smjesa previše suha, dodajte još malo datulja. Ako je previše vlažna, dodajte još smrvljenih oraha. Utisnite smjesu u lim za pečenje po želji (pravokutni, kockasti ili kalup za torte) u koju ste prethodno stavili masni papir za pečenje. Stavite u frižider na hlađenje dok pripremite smjesu.
Indijske oraščiće namočite u čistoj vodi večer prije pripreme recepta. Ako ste zaboravili to učiniti, možete ih potopiti na sat vremena u vruću vodu. Ocijedite vodu od namočenih indijskih oraščića i izblendajte ih u kremu zajedno s rastopljenim kokosovim uljem, mlijekom, sokom jednog iscijeđenog limuna i agaveom ili javorovim sirupom. Konzumirate li med, možete i njime zasladiti kolač. Dobivenu smjesu prelijte preko podloge, a po želji ukrasite s voćem ili komadićima sušenog kokosa.
8. Stavite u frižider na četiri do šest sati da se lažni cheesecake stisne. Poslužite ohlađeno. (zadovoljna.hr)