Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bez mlijeka i jaja: Recept za fine tanke palačinke od samo 5 sastojaka

Preuzmite sliku

Popularno

Palačinke se obično pripremaju od kombinacije jaja, mlijeka i brašna.

No postoje i varijante bez namirnica životinjskog porijekla. Ako su vam dosadile klasične palačinke ili izbjegavate mliječne proizvode, ovo je pravi recept za vas. Veganske palačinke mogu se napraviti od samo nekoliko namirnica. Umjesto kravljeg mlijeka iskoristite biljne alternative od zobi, soje, badema ili pak kokosa. Planirate li ispeći palačinke te ih nadjenuti slatkim dodacima možete se poslužiti biljnim napicima s aromom vanilije te tako dodatno produbiti okus jela. Umjesto jaja poslužite se zrelom bananom pretvorenom u kašu ili pirom od jabuke koji će povezati sve sastojke u jednu cjelinu.

Sastojci za palačinke biljnog porijekla: 375 ml biljne zamjene za mlijeko po želji, 150 g brašna, 2 kašike rastopljenog kokosovog ulja , 1 manja zrela banana, prstohvat soli

Priprema:  Zdrobite vilicom bananu u fini pire. Što je banana zrelija, to će smjesa za palačinke biti slađa. Prosijajte brašno u većoj zdjeli, pomiješajte ga sa solju po postupno počnite dodavati biljnu zamjenu za mlijeko. Miješajte dok ne dobijte jednoličnu smjesu bez grudica. U smjesu dodajte pire od banane i rastopljeno kokosovo ulje i sve dobro promiješajte.

Na zagrijanu tavu dodajte manje količine smjese, razvucite je preko površine cijene tave te pecite na umjerenoj temperaturi nekoliko minuta uz obavezno okretanje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu. Palačinke nadjenite voćem i slatkim nadjevom po želji. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje