Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bez glutena: Zdrava pita s jabukama i kruškama

Preuzmite sliku

Ovaj kolač je jednostavan i brz za pripremu. Prilagodljiv je svačijem ukusu. Tijesto ne sadrži jaja i napravljeno je od pirovog brašna, a izrada je jednostavna i sigurna. Umjesto jabuke i kruške možeš koristiti i neko drugo sezonsko i  dostupno voće, piše MissZdrava.

Za izradu tijesta odaberite pirovo brašno ili neku drugu bezglutensku mješavinu.

Zašto pirovo brašno? Pirovo brašno, iako sadrži gluten, no mnogo manje količine nego pšenično brašno, ima niz vrijednih hranjivih tvari i omogućuje pripremu divnih pekarskih proizvoda i tijesta. Pir je bogat niacinom, mineralima-bakar, cink, magnezij, željezo, fosfor. Pirovo brašno sadrži više vlakana od pšenice pa pogodno djeluje na probavni sustav, lako je topivu u vodi pa se stoga i lakše probavlja.

Recept:

225 grama pirovog brašna
1 kašičica praška za pecivo bez aluminija
112 grama veganskog maslaca ili obični maslac ako nisi vegan
75 grama pirea od jabuke ili neka druga zamjena za jaje (banana zgnječena viljuškom)
75 grama kokosovog šećera (smeđi šećer,brezin šećer, agava…)
½ kašičice burbon vanilije
Prstohvat soli
3-4 jabuke
3- 4 kruške
1-2 male kašike cejlonskog cimeta

  • Priprema:

    Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, šećer, vaniliju i sol. Dodaj pire od jabuke ili zgnječenu bananu. Maslac nareži na sitno i dodaj. Brzo umijesi mekano tijesto. Po potrebi dodaj malo hladnog biljnog mlijeka. Tijesto oblikuj u kuglu i omotaj plastičnom folijom. Stavi u frižider na najmanje pola sata kako bi se stisnulo za lakše oblikovanje.

    Rernu zagrij na 170 -180 ˚C. Kalup koji ćeš koristit za pitu obloži s donje strane papirom za pečenje, a stranice obilno premaži biljnim maslacem ili uljem. (Kod pečenja ove pite korišten je kalup promjera 18 cm, kalup za torte s dnom koje se odvaja, ali možeš koristiti i kalup za pite).

    Kad tijesto izvadiš iz frižidera 2/3 tijesta razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi i njime obloži kalup za pečenje torti. Tijesto pritišći na dno istovremeno povlačeći strane prema gore 4 do 5 cm u visinu.

    Koru za pitu peci 15 do 20 minuta.

    Operi i oguli jabuke i kruške. Nareži ih na kockice. Začini ih cimetom.

    Preostalo tijesto razvuci na pobrašnjenoj podlozi.

    Prethodno pečenu koru napuni jabukama i kruškama te prekrij ostatkom tijesta. Možeš prekriti tijestom u komadu ili se igrati te napraviti trakice, mrežicu ili neke druge oblike.

    Tijesto premaži kistom biljnim mlijekom ili vrhnjem.

    Pitu stavi natrag u zagrijanu rernu te peci još oko 20 minuta, odnosno dok ne postane zlatno smeđa.
    Prije posluživanja možeš posuti šećerom u prahu ako želiš ( također postoje zdravije varijante šećera u prahu npr. brezin ili mljeveni kokosov šećer).
    Pitu možeš poslužiti uz finu kuglicu sladoleda od vanilije, kokosovog šlaga ili pak jednostavno takvu samu kakva je.
    Prijatno!

    Savjeti:

    -tijesto možeš izraditi i dan ranije te ga ostaviti u frižideru preko noći
    -ako koristiš kiselije voće dodaj šećer ili sladilo po odabiru u punjenje
    -ako koristiš voće koje ispušta mnogo soka kao npr. višnje dodaj aru prah ili kukuruzni škrob (2 kašike)   (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,